Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost re-subordonat Parlamentului.

Astăzi, 7 decembrie 2020, Curtea Constituțională a pronunțat Decizia nr. 137 prin care a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative. În esență, prin Legea menționată Parlamentul a exclus din competența Președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar. Menționăm că decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării nr. 195a/2020 depusă la Curte de către dl Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se menționează într-un anunț al Înaltei Curți.

Astfel, Igor Dodon a fost lipsit de posibilitatea de a promulga legea până când Curtea Constituțională se va întruni pentru examinarea contestației.

Amintim că deputații PSRM și „Pentru Moldova” au votat pentru scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției și revenirea instituției sub controlul Parlamentului. Potrivit lui Litvinenco, au fost încălcate mai multe prevederi la adoptarea legii, atât pe fond, cât și pe procedură.

Deputații lui Dodon și Șor au votat: SIS-ul trece în subordinea Parlamentului

DOC // Litvinenco a sesizat CC privind la neconstituționalitatea legii prin care SIS a fost scos din coordonarea președintelui R.Moldova