Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să renunțe la recunoașterea "independenței" Abhaziei și Osetiei de Sud și să-și retragă trupele din Georgia. Declarația șefului NATO a făcuta astazi, în timpul unei conferinte la Bruxelles, transmite "112Ukraina", citat de pagina de Rusia. Totuși, oficialul NATO nu a pomenit nimic de trupele ruse din transnistria, remarcă fostul ministru al Apărării - Anatol Șalaru.

„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia își adâncește relațiile cu regiunile din Georgia, Abhazia și Osetia de Sud. Cerem Rusiei să renunțe la recunoașterea acestor regiuni și să-și retragă forțele sale de pe teritoriul Georgiei" – a spus Stoltenberg.

El a adăugat că NATO va continua cooperarea cu Georgia și îi va oferi instrumente practice pentru a ajuta țara să adere la Alianța.

La rândul său, fostul ministru al Apărării, promotor activ al intensificării relațiilor cu NATO, observă că Jens Stoltemberg nu a spus nimic despre trupele rusești din transnistria.

”În urma cu nici un an, retragerea trupelor rusești din Transnistria se discuta din plin și aceasta problemă era în mapa tuturor miniștrilor apărării din NATO. Din pacate, după vizita lui Igor Dodon la Cartierul General al NATO și, mai ales datorită intrării Ministerulului Apărării sub coordonarea acestuia, Republica Moldova riscă să rateze numeroase oportunități. Să sperăm ca România va face tot posibilul sa nu fim scoși de pe radarul intereselor NATO si relația cu Alianta Nord-Atlantica să nu se reducă doar la distrugerea pesticidelor. Acestea sunt efectele orgoliului nemăsurat al unora”, scrie Șalaru.

Deschide.MD aminteşte că PL i-a retras sprijinul politic lui Anatol Șalaru la finele anului trecut, iar președintele Igor Dodon a semnat decretul de demitere al acestuia din funcția de ministru al Apărării. Totodată, Șalaru şi-a dat demisia din toate funcțiile de conducere ale PL.