Igor Dodon și PSRM vin cu o nouă inițiativă ce ar putea provoca liniștea interetnică în R.Moldova. Pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a fost inclus unul dintre proiectele din așa-numitul „pachetul de legi pentru Găgăuzia”. Mai exact, socialiștii propun oferirea autorităților de la Comrat dreptul de veto asupra proiectelor ce țin de Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

Proiectele de legi pentru modificarea și/sau completarea prezentei legi pot fi adoptate de Parlament numai după avizarea lor pozitivă de către Adunare Populară a UTA Găgăuzia. Avizul se adoptă prin hotărârea Adunării Populare cu votul majorității deputaților aleși”, propun socialiștii în proiectul de lege.

Potrivit deputaților PSRM, prin această normă se instituie „un nou mecanism neformal de abordarea a promovărilor legislative, care să țină cont atât de interesul național, cât și de interesul autonomiei, precum și sporirea credibilității dintre autorități în cadrul asigurării dezvoltării durabile a UTA Găgăuzia”.

De precizat că Parlamentul a votat la 21 iulie 2017 trei proiecte (un proiect în prima lectură, două – în lectura finală) întru armonizarea Legii speciale cu privire la statutul juridic al Găgăuziei cu legislația națională. Proiectele au fost înaintate de Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) și au stârnit îngrijorare în sânul societății civile și al clasei politice, care au întrevăzut în conținutul lor reale riscuri de federalizare a R.Moldova. Ca urmare, Parlamentul a votat legile în propria redacție, care diferă substanțial de forma lor inițială, propusă de reprezentanții Comratului.

Ulterior, Igor Dodon a declarat că nu va promulga aceste legi şi le-a returnat Parlamentului. Potrivit acestuia, „proiectele votate nu corespund propunerilor elaborate de grupul de lucru al Parlamentului, Adunării Populare din Găgăuzia (APG) și reprezentanții societății civile”.