Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se află într-o misiune de evaluare în Republica Moldova, în perioada 14 - 28 februarie 2017.

În debutul întrevederii, premierului i-a fost prezentat noul şef al misiunii FMI, Ben Kelmanson, care a succedat-o în acest post pe Ivanna Vladkova-Hollar, începând cu luna ianuarie curent.

Premierul a ţinut să mulţumească ex-şefei misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, pentru profesionalismul şi dedicaţia de care a dat dovadă în timpul negocierilor cu FMI în 2016 şi a exprimat gratitudine pentru conlucrarea și suportul acordat Guvernului în semnarea Memorandumului cu FMI.

În acelaşi timp, Pavel Filip s-a arătat încrezător că strânsa conlucrare dintre Guvern şi FMI se va menţine şi în următoarea perioadă, în care misiunea va fi condusă de Ben Kelmanson.

Şeful Executivului a menţionat că misiunea FMI va avea posibilitatea să facă o evaluare şi o analiză a ultimelor evoluții din economie și a modului în care Guvernul implementează Programul convenit cu FMI.

„Procesul de implementare a Programului cu FMI va fi tratat cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate şi va fi derulat în condiţii de maximă transparenţă şi eficienţă”, a subliniat Pavel Filip.

În context, Prim-ministrul a vorbit despre importanţa Acordului cu FMI, care înseamnă nu doar finanţare, dar şi respectarea unor condiţii, care ajută Guvernul să implementeze reformele.

Pavel Filip a spus că dacă în 2016 Guvernul a fost în situaţia să gestioneze o criză, atunci anii 2017-2018 urmează să devină ani ai dezvoltării şi construcției. În acest scop, a fost elaborată o agendă de reforme, pusă în discuţie la şedinţa comună Guvern - Parlament, astfel, ca cele două instituţii să-şi coordoneze cât mai bine acţiunile pentru implementarea cu succes a reformelor.

Premierul a exprimat determinarea fermă şi deschiderea Guvernului de a consolida dialogul cu echipa de experţi a FMI, asigurând un caracter dinamic al cooperării dintre FMI şi Republica Moldova.

La rândul său, Ivanna Vladkova-Hollar a apreciat deschiderea şi profesionalismul echipei guvernamentale, menționând că ambele părţi au depus un efort enorm pentru aprobarea Programului cu FMI şi acum urmează să fie asigurată buna funcţionare a acestuia.

În context, Ben Kelmanson a informat că pe parcursul următoarelor două săptămâni va face o evaluare a situaţiei macroeconomice din Republica Moldova şi o revizuire pe dimensiunea de politici. În urma acestei analize va fi elaborat un raport, care va fi transmis până la sfârşitul lunii martie curent Consiliului de directori al FMI pentru examinare. Concluziile misiunii vor fi făcute publice pe 28 februarie curent, în cadrul unei conferinţe de presă.

Amintim că pe 7 noiembrie 2016, Guvernul și FMI au semnat un Acord de colaborare, prin care Republica Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 176 de milioane de dolari, dintre care 35 milioane de dolari au fost deja alocate.