Platforma DA: Dodon provoacă un conflict civil în R.Moldova

02 Decembrie

Foto:

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, vine cu o reacție la ultimele inițiative ale PSRM cu privire re-rusificarea R.Moldova, dar și proiectele Guvernului privind Bugetul de stat și Politica bugetar-fiscală. Totodată, liderul fracțiunii Platforma Da din Parlament, Alexandru Slusari, este de părerea că prin aceste proiecte Igor Dodon încearcă să provoace un conflict civil în R.Moldova.

Pe timp de criză pretinsul statalist Dodon se joacă cu focul. Dezmățul și atentatele grosolane ale majorității sale toxice din Parlament la Constituție, la limba și identitatea noastră, la securitate și economia națională vor avea riposta pe măsură a Platformei Demnitate și Adevăr: în Parlament, la Curtea Constituțională și chiar în stradă. Dodon, nu te juca cu focul, pleacă!”, a declarat Năstase.

Alexandru Slusari a venit cu un comentariu ca urmare a ședinței Biroului Permanent al Legislativului la care s-a deciz examinarea, pentru prima lectură, a proiectelor bugetare.

După ședința Biroului Permanent pot declara că Dodon provoacă conflict civil în țara pe fundalul unei politici fiscale antipopulare, propuse pentru 2021. Paravanul pentru scheme, scumpiri și creșterea poverii fiscale urmează să fie proiectele lingvistice, care dezbină dramatic societate, care și așa este departe de coeziune. Platforma DA se va opune cu toate mijloacele legale acestei tentative a unui politician disperat și depășit de timp”, a punctat Slusari.

Amintim că deputaţii PSRM au înaintat un proiect de lege cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Iniţiativa prevede că „în relaţiile cu autorităţile de stat, administraţia publică, instituţiile publice, precum şi cu întreprinderile şi organizaţiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale şi scrise este limba de stat şi/sau limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetăţeanului”. Totodată, este prevăzut că limba de lucru a activităţilor de secretariat în organele puterii de stat şi administraţiei publice este limba de stat. La solicitare, se asigură traducerea în limba rusă. Potrivit proiectului, organele puterii de stat, administraţiei publice, întreprinderile, instituţiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetăţeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează şi prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea.

(DOC) Re-Rusificarea R.Moldova // PSRM vrea o lege specială „privind statutul limbii ruse”

Totodată, socialiștii au propus și o inițiativă ce prevede anularea Legii „anti-propagandă”, dar și reducerea orelor de transmitere a programelor audiovizuale locale în limba română.

(DOC) Re-rusificarea R.Moldova // PSRM a demarat anularea legii „anti-propagandă” și reducerea emisiunilor în limba română

La fel, pe parcursul zilei de azi deputații din opoziție au scos la iveală mai multe scheme „coruptibile” ce se regăsesc în proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Mai exact, este vorba despre introducerea a unei noi noțiuni în Hotărârea Guvernului pentru aprobarea regulamentelor sanitare privind produsele din tutun şi produsele conexe, care ar permite comercializarea țigaretelor de foi (cigarillos) cu aplicarea unui acciz mult mai mic decât în cazul țigărilor obișnuite. Potrivit deputaților, în cazul adoptării acestei măsuri, statul ar putea pierde zeci de milioane de lei.

Detalii: DOC // Interesele ascunse ale lui Eugeniu Nichiforciuc în proiectul Politicii bugetar-fiscale: Statul va pierde zeci de milioane de lei

La fel, susțin reprezentanții opoziției, autoritățile deschid porțile „pentru medicamente neautorizate, de proastă calitate, accesul cărora în UE este strict interzis”.

Detalii: Opoziția parlamentară scoate la iveală o altă schemă „coruptibilă” din proiectul Politicii bugetar-fiscale 2021

Sprijină echipa Deschide.MD cu o donație pe contul nostru de Patreon. Suntem recunoscători pentru ajutor și sustinerea pe care ne-o acordați.
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER