România a salutat foarte călduros rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Declarația aparține Ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit oficialului român victoria Maiei Sandu demonstrează maturitatea cetățenilor moldoveni, care-și doresc un viitor european pentru R.Moldova. 

„Această victorie clară, decisivă, pe care Maia Sandu a repurta-o la turul doii al alegerilor din 15 noiembrie reprezintă o indicație clară asupra maturității cetățenilor Republicii Moldova, atât a celor din țară, cât și a celor din diasporă, care doresc un viitor democratic, un viitor european pentru Republica Moldova. Este clar că programul reformator, democratic, în spirit european pe care și-l propune noul președinte al Republicii Moldova trebuie să fie susținut. Din acest punct de vedere, discuția telefonică pe care președintele României a avut-o imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor, fiind primul șef de stat care l-a felicitat pe noul președinte ales al Republicii Moldova, a fost definitorie”, a spus Aurescu în cadrul unui interviu pentru rfi.ro

Ministrul român mai spune că președintele ales se va confrunta cu un guvern și un parlament care-i vor crea probleme.

„Acesta (n.r. președintele) se va confrunta cu un guvern ostil, cu un parlament care, probabil, va încerca să îi creeze probleme. Aici depinde de strategiile pe care și le propune noul președinte pentru a găsi o formulă guvernamentală care să susțină eforturile de reformă pe care și le propune”, a menționat Aurescu. 

Cu toate acestea, România este gata să sprijine R.Moldova în parcursul său european. 

„România va continua să susțină ferm parcursul european al Republicii Moldova, parcursul democratic, întărirea instituțiilor, creșterea rezilienței acestor instituții pentru a face față provocărilor pe care le are de înfruntat Republica Moldova. (...) La rândul meu, eu am susținut, atât la Consiliul Afacerilor Externe din 19 noiembrie, cât și în discuțiile cu consilierul pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite, sprijinul pe care trebuie să îl dea atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite noului președinte al Republicii Moldova”, a menționat Aurescu. 

Pentru a vedea, în mod concret, care sunt modalitățile prin care România poate să sprijine R.Moldova, Aurescu readuce aminte că președintele României va efectua în perioada următoare, după ce președintele ales se va instala formal ca președinte cu puteri depline, își va prelua mandatul la Chișinău, o vizită în Republica Moldova.