Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementare au fost aprobate de Parlament, în ședința plenară de astăzi.

După mai multe ore de dezbateri, proiectul Strategiei a fost aprobat cu voturile a 49 de deputați din cei 87 prezenți în sală.  

Strategia are drept scop îmbunătățirea sectorului justiției, prin crearea premiselor pentru un sector al justiției independent, imparțial, responsabil și eficient.

Documentul de politici conține trei direcții strategice de intervenție: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției; accesul la justiție și calitatea actului de justiție; administrarea eficientă și modernă a sectorului justiției.

”Noul document de politici va oferi o viziune clară în privința proceselor în sectorul justiției care urmează a fi demarate în următoarea perioadă de 4 ani (2021 – 2024). În același timp, având în vedere reformele realizate până în prezent, noua strategie va constitui o continuare firească a activităților demarate, motiv pentru care se intenționează distanțarea de la conceptul de reformare și concentrarea pe aspectele de dezvoltare, după caz de consolidare sau valorificare a potențialului sectorului justiției”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Sursele financiare necesare pentru implementarea strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat, mijloacele financiare ale organizațiilor internaționale și suportul oferit de partenerii de dezvoltare.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul partenerilor de dezvoltare și tuturor actorilor din sectorul justiției.

Așa-numita „strategie privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024” a fost prezentată de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

„De ce nu era posibil ca într-o lună de la învestirea lui Chicu să veniți cu acest proiect? Nu e mai bine să vină cu strategia alt guvern?”, l-a întrebat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA.

 „Strategia, dacă nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, devine desuetă. Un nou guvern trebuie să reinițieze procesul democratic de consultări publice, avizări, etc. Multe fonduri ar putea să vină pentru implementarea acestei strategii. Doar vom crea probleme. Partenerii nu ne privesc pe noi că ăsta e guvernul meu sau guvernul tău”, a menționat Nagacevschi.

„Sistemul nostru judecătoresc din RM este un pacient în stare foarte gravă. Pe timpul lui Plahotniuc s-a creat o castă de oameni foarte bogați din sistemul judecătoresc. Sunt așa de bogați că, în weekend, își lau avion să facă cumpărături în Italia. Acești oameni nu au dispărut în sistem, unii au fost promovați. Fără o operație prin care să eliminăm acești oameni din sistem, nu e nicio șansă”, a afirmat deputatul Platformei DA Dinu Plângău.

„Văd atâtea „minuni” făcute în justiție. Când s-au întâmplat?”, a ironizat și Lilian Carp pe seama prezentării șefului de la Justiție.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a propus un amendament privind instituirea mecanismului de evaluare a judecătorilor, promovat și de președintele ales al RM, Maia Sandu.

„Președintele ales al RM, Maia Sandu, a promovat în campanie acest mecanism de evaluare externă a jduecătorilor. Acum voi spuneți: „și mare treabă dacă oamenii au votat”. Este foarte incorect. Această încercare de a nu promova ceea ce așteaptă oamenii este o încercare de uzurpare a puterii în stat”, a spus Sergiu Litvinenco.