Mişcări masive în majoritatea parlamentară nu vor fi; cel mult patru deputaţi ar putea adera la o altă entitate din cadrul Legislativului, a declarat recent, într-un interviu pentru EUROPA LIBERĂ, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, care a menţionat, între altele, că declarația lui Marian Lupu privind depunerea cererii de aderare la UE în anul 2018 a fost pronunţată în context electoral.

Dumitru Diacov prognozează că în coaliție vor mai apărea câțiva deputați, însă lucrurile nu se vor schimba foarte tare.

„Mişcări masive nu vor fi. Practic, majoritatea deputaţilor s-au apreciat. Eu nu exclud că doi, trei, patru deputaţi pot să mai apară în cadrul coaliţiei. Noi avem câţiva deputaţi independenţi care nu sunt deciși. Legea spune că timp de jumătate de an deputaţii nu pot adera la un grup politic existent. Iată că a trecut jumătate de an de când unii deputaţi au ieşit de acolo sau de dincolo”, a declarat Dumitru Diacov în interviul acordat pentru Europaliberă.

În același interviu, Diacov vorbește despre posibilitatea depunerii cererii de aderare a Republicii Moldova la UE. Asta în condițiile în care fostul președinte PD, Marian Lupu a declarat că acest lucru se va întâmpla în 2018.

 „A fost tot o expresie în perioada campaniei electorale. Noi putem să depunem cerere şi eu cred că voi fi sănătos şi voi fi martor la acest eveniment, dar atunci când noi de comun acord coordonăm lucrurile. Noi putem să trimitem o cerere acolo, care va trezi numai zâmbete la Bruxelles: „Staţi, oameni buni, voi unde sunteţi şi ce fel de cerere?” Acceptarea cererii este un drum bilateral, Moldova încolo şi ei încoace. De aceea, este o speculaţie şi a presei: „Dar dumneavoastră când depuneţi cerere? Săptămâna viitoare? Dar acesta a spus că mâine depune”, a comentat Diacov.

Despre cererea de aderare la UE a mai declarat și fostul președinte a partidului democrat, Marian Lupu atunci când și-a prezentat platforma pentru alegerile prezidențiale din toamnă. „Pe durata mandatului prezidențial de patru ani să fie posibilă depunerea cererii oficiale din partea Republicii Moldova pentru obținerea statului de țară candidată la Uniunea Europeană. Acesta va fi obiectivul central al mandatului meu”, a declarat atunci Marian Lupu.