Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova Dereck J. Hogan. După trei tentative fără succes, aflându-se la final de mandat, președintele nu a mai insistat ca să meargă la Casa Albă.

„Am discutat un spectru larg de chestiuni legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale moldo-americane. Am menționat importanța continuării reformelor interne și îndeplinirea angajamentelor pe care țara noastră și le-a asumat în cadrul acordurilor internaționale. Am mulțumit părții americane pentru susținerea permanentă a Republicii Moldova în sfera social-economică, umanitară ș.a., subliniind necesitatea unei interacțiuni active dintre statele noastre în domenii de interes comun”, este menționat într-o postare a lui Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
Amintim că anterior Igor Dodon a insistat ca să aibă o întrevedere bilaterală cu „reprezentanții conducerii SUA, la Washington sau New York”.

După întrevederea cu John Bolton, consilier al Președintelui SUA pentru securitate națională, Dodon scria în 2019 pe pagina sa de Facebook că i-a spus oficialului american că „Administrația Președintelui Republicii Moldova mizează pe organizarea unei întrevederi bilaterale cu reprezentanții conducerii SUA, la Washington sau New York”. 

Acest mesaj al lui Dodon nu este primul pentru că în 2018, președintele Igor Dodon i-a transmis ex-ambasadorului SUA, James D. Pettit că este disponibil „de aprofundarea dialogului în interesul cetățenilor ambelor state, inclusiv prin efectuarea unei vizite de lucru sau oficiale în SUA, în timpul cel mai apropiat”. 

Detalii: Dodon bate șaua să priceapă Pettit: Se arată „disponibil pentru efectuarea unei vizite în SUA”

Peste doar 10 zile, ex-ambasadorului SUA în Republica Moldova James D. Pettit i-a fost forţată mâna pentru a doua oară ca să pună umărul la invitarea lui Dodon în SUA. În cadrul unei întrevederi de pe 17 august 2018, şeful statului i-a transmis că „a pledat pentru dinamizarea dialogului bilateral pe toate dimensiunile, inclusiv prin organizarea vizitelor şi întrevederilor la nivel înalt”. 

Detalii: Dodon mai încearcă. Insistă la Pettit, ambasadorul american, să fie invitat în SUA