Premierul Pavel Filip se adresează „amatorilor de speculații” să nu interpreteze eronat vizita sa la Kiev din 13 februarie. În debutul ședinței Guvernului de azi șeful Cabinetului de miniștri a menționat că „mulți se căznesc să citească în stele un alt rezultat”, decât cel la care s-a ajuns în cadrul întrevederii cu președintele și premierul ucrainean.

Am avut un dialog bun atât cu omologul meu ucrainean, cât și cu președintele Ucrainei pe subiectele de interes comun. Am discutat despre intensificarea cooperării economice, am pus în discuție subiectele privind demarcarea frontierei de stat, recunoașterea reciprocă a proprietăților. Am convenit să desfăşurăm anul acesta ședința Comisiei interguvernamentale, unde să venim cu unele obiective pe care ni le-am propus spre realizare. Un subiect aparte a fost elaborarea unui acord de funcționare a barajului de la complexul energetic nistrean. Și, desigur, cel mai important subiect pe care am discutat a fost protejarea ecosistemului râului Nistru pe întreaga albie a acestui râu”, a declarat Filip.

Premierul a spus că părțile au convenit asupra creării unei comisii mixte pentru evaluarea impactului activității complexului energetic de pe Nistru asupra ecosistemului râului.

De comun acord, ne vom adresa către Comisia Europeană pentru un suport în acest sens, astfel încât să avem o analiză profundă. Sunt nevoit să spun acest lucru și să preîntâmpin toți amatorii de speculații că dialogul pe această temă sensibilă a avansat în sens pozitiv. Am văzut multe alte interpretări în presă. Mulți se căznesc să citească în stele un alt rezultat, neavând informația adevărată”, a declarat el.

Precizăm că acum două zile portalurile de știri Omega și Vedomosti au publicat o știre despre vizita lui Filip la Kiev cu titlul: „Pavel Filip a schimbat soarta râului Nistru pe schema energetică cu Ucraina”. Autorii „perlelor” scriu despre faptul că Ucraina va continua construcția complexelor energetice pe Nistru, iar acest fapt va duce la o catastrofă ecologică.

Amintim că Pavel Filip a întreprins o vizită oficială la Kiev pe 13 februarie unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Petro Poroșenko, și premierul Vladimir Groisman. Șeful statului vecin a menționat că ședința Comisiei moldo-ucrainene de cooperare economică și comercială se va desfășurată în vara acestui an. Ca urmare, vor fi rezolvate cele mai importante probleme comerciale dintre cele două state.

O altă problemă abordată în cadrul întrevederii a fost realizarea unei comisii ecologice comune, care va examina chestiunea hidrocentralelor pe râul Nistru. Totodată, aceste hidrocentrale ar urma să asigure independența energetică a Ucrainei, dar și să asigure Republica Moldova cu energie electrică.

În cadrul întâlnirii au fost abordată și chestiunea privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană. În acest sens a fost semnat un Memorandum.