Președintele Igor Dodon a declarat că anul acesta ar putea avea loc două referendumuri, unul legat de anularea legii care transformă în datorie de stat așa-numitul „furt al miliardului” și unul privind extiderea prerogativelor prezidențiale în vederea dizolvării Parlementului. Șeful statului continuă să-și promoveze aceste idei, chiar dacă știe bine că referendumurile pe care le poate iniția președintele sunt doar consultative, iar decizia finală pe astfel de chestiuni revine tot Parlamentului.

Într-un interviu pentru europalibera.org, Dodon a precizat că nu renunță la inițiativa sa de anulare a legii „miliardului” care se află în Parlament, în pofida faptul că nu este agreată nici de govern, nici de partenerii externi ai R. Moldova, în primul rând de Fondul Monetar Internațional. „Nu renunț la anularea legii care pune „datoria miliardului” pe umerii cetățenilor. Inițiativa mea se află în Parlament și aș vrea un vot în plen, nominal. Dacă nu, socialiștii au inițiat un grup de inițiativă pentru un referendum național”, a spus Dodon.

Igor Dodon a anunțat totodată că până la începutul lunii martie va veni cu o inițiativă de modificare a Constituției, pentru a lărgi prerogativele președintelui privind cazurile în care poate dizolva Parlamentul. „Nu exclud că am putea ajunge la un referendum pentru atribuții suplimentare oferite președintelui țării. Scopul este să obținem alegeri generale anticipate”, a declarat Igor Dodon.

Dodon s-a declarat convins că până la urmă se va ajunge la negocierile trilaterale Bruxelles – Moscova – Chișinău pe care el le-a propus pentru a rezolva „contradicțiile" între acordul de liber schimb semnat de R.Moldova cu Rusia și cel semnat cu Uniunea Europeană, în cadrul Acordului de Asociere.

Șeful statului a declarat că în cursul discuțiilor pe care le-a avut recent la Bruxelles a atras atenția că președintele „nu poate iniția anularea acordului, dar Parlamentul sau poporul ar putea să inițieze, iar președintele o să-i susțină". Igor Dodon a mai declarat că „până la următoarele alegeri generale (anticipate sau nu) vectorul politic nu va fi, cel mai probabil, subiectul unui referendum".