Ion Chicu a cerut astăzi revocarea celor patru miniștri PDM și a vicepremierului Cristina Lesnic. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă.

Potrivit premierului, acesta „nu poate să accepte” propunerea lui Pavel Filip ca miniștrii Igor Șarov, Alexandru Pînzari, Sergiu Railean, Oleg Țulea și vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, să demisioneze după scrutinul prezidențial, motiv pentru care acesta a decis să-i revoce din funcție chiar astăzi, 9 noiembrie. Totodată, a spus el, până la sfârșitul zilei Chicu îi va înainta lui Dodon propunerile privind numirea în funcție a noilor miniștri.

Rămâne să luăm act de această poziție. Faptul că se vor retrage colegii noștri, miniștrii din Guvern, la o etapă anumită, nu pot s-o accept ca conducător al Guvernului. Lasă un pic de incertitudine, iar în condițiile foarte dificile în care ne aflăm, nu putem lăsa acest proces să continuie. De aceea eu azi am avut o discuție cu colegii mei din acele ministere în care au fost delegați colegii de la Partidul Democrat și i-am informat că pentru a evita incertitudinea, astăzi voi ieși cu propunerea în adresa președintelui de a revoca colegii respectivi și de a numi alți conducători ai acestor ministere ca să nu admitem situații de incertitudine”, a declarat el.

Ulterior, acesta a precizat că propunerea de revocare a membrilor Guvernului din partea PDM deja a fost înaintată, și chiar semnată de Igor Dodon.

Este o situație complicată. Suntem la etapa de elaborare, aprobare a bugetelor pentru anul viitor. Respectiv, ministerele trebuie să fie la nivel maxim de funcționalitate. Nu ne putem permite niciun moment de incertitudine și de implicare a politicului în activitatea Guvernului”, a mai spus Chicu.

De precizat că PDM a delegat în Guvern următorii miniștri:

- Igor Șarov – ministrul Educației, Culturii și Cercetării;
- Sergiu Railean – ministrul Economiei și Infrastructurii;
- Alexandru Pînzari – ministrul Apărării;
- Oleg Țulea – ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene;
- Cristina Lesnic – vicepremier pentru Reintegrare.

Amintim că zilele trecute Pavel Filip a anunțat că Partidul Democrat a luat decizia ca imediat după alegerea unui președinte să-și retragă reprezentanții din Guvern.

Detalii: PDM se retrage de la guvernare