Partidul Democrat a luat decizia ca imediat după alegerea unui președinte să-și retragă reprezentanții din Guvern pentru ca Exectivul să aibă o conlucrare eficientă cu Parlamentul. Anunțul a fost făcut de liderul democraților Pavel Filip.

„După mai bine de o oră și jumătate de dezbateri a Biroului Executiv al PDM, am adoptat o declarație care a fost votată în unanimitate în afară de două persoane care s-au apținut”, a declarat președintele PDM Pavel Filip. 

PDM invită toate partidele la discuții pentru a identifica o formulă comună guvernamentală pentru a putea face față situației de criză și luptei cu pandemia: „Eu vreau să vă spun că am intrat în această coaliție nu situațional. Noi am delegat persoane în Guvern de care noi suntem mândri”. 

Pavel Filip a adăugat că îi îndeamnă pe membrii și simpatizanții PDM să susțină în turul doi pe oricine care le reprezintă valorile.

„Vom menține neutralitatea în alegerile prezidențiale, îndemnăm membrii și susținătorii noștri să voteze conform valorilor pe care le împărtășesc”, a declarat președintele democraților, Pavel Filip.

La începutul lunii septembrie candidatul PAS la prezidențiale, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu liderul democraților Pavel Filip. Maia Sandu a recunoscut că cei doi au discutat despre alegeri și a declarat că mizează pe voturile Partidului Democrat în turul doi la alegerile prezidențiale, asta în cazul în care cei din PDM se consideră pro-europeni.

Înainte de primul tur de scrutin, la 20 octombrie, liderul democraților a anunțat decizia PDM, după ședința Biroului executiv al partidului, în legătură cu poziția democraților în alegerile prezidențiale. Atunci, Pavel Filip a declarat că „nu este necesar ca democrații să le indice colegilor cu cine să voteze".

Detalii: Maia Sandu mizează pe voturile PDM în turul doi la alegerile prezidențiale

Acum câteva zile, președintele Igor Dodon a declarat că în cazul în care va câștiga cel de-al doilea mandat de președinte, cel mai probabil, R.Moldova va fi condusă de un Guvern minoritar lăsând de înțeles că Partidul Democrat ar urma să nu mai facă parte din acel Executiv.

De precizat că la moment alianța de guvernare este formată din 37 deputați PSRM și 11 - PDM. Totuși, aceasta este susținută de mai mulți deputați neafiliați, astfel asigurând numărul minim de 51 de voturi în Legislativ.