România a prelungit acordul de asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova, semnat în anul 2010. Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, Bogdan Aurescu, ministrul român al Afacerilor Externe, a declarat că, printr-un protocol adiţional, au fost extinse domeniile în care acest sprijin financiar poate fi acordat.

„Domeniile în care acest ajutor poate fi acordat se extind la infrastructură, sănătate, cultură, mediu, apă şi canalizare, sprijinind realizarea şi funcţionarea unor structuri în aceste domenii la standarde europene”, a declarat Bogdan Aurescu, citat de TVR Moldova

Şeful diplomaţiei române a menţionat că, prin acest exemplu concret, vizată este susţinerea parcursului european al Reublicii Moldova, singurul capabil să aducă beneficii cetăţenilor ei.

Potrivit lui Bogdan Aurescu, în protocolul adiţional au fost incluse şi condiţii politice şi tehnice care trebuie respectate pentru accesarea asistenţei financiare acordate de România.
„Mă refer aici la menţinerea parcursului european al Republicii Moldova, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept, la fundamentarea relaţiilor bilaterale în parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, la implementarea deplină a Acordului de asociere cu UE semnat de Republica Moldova şi realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma justiţiei, asigurarea condiţiilor necesare pentru consolidarea şi protejarea prezenţei investiţionale a Republicii Moldova în Republica Moldova”, a declarat ministrul român de Externe.
De asemenea, Bogdan Aurescu a precizat că România depune eforturi susţinute pentru consolidarea comunităţii de limbă, cultură şi istorie între România şi Republica Moldova.