Subiectele legate de securitatea regională și semnarea acordului privind controlul mixt la frontieră sunt două obiective importante atinse în cadrul vizitei premierului Pavel Filip, la Kiev. De această opinie este fost prim-vicepremier și viceministru de Externe, Eugen Carpov, actualmente vicepreședinte PPEM.

Eugen Carpov a declarat pentru Deschide.MD că toate subiectele discutate la Kiev sunt importante și că vizita nu pare să fi fost una de curtoazie.

”Unele subiecte sunt mai vechi cum ar fi probelemele ecologice de pe Nistru, construcția hidrocentralelor. Totuși, din punctul meu de vedere, cele mai importante sunt cele legate de securitatea regională. Putem spune că ne aflăm într-o perioadă nouă, când Ucraina, într-adevăr, a înțeles ce înseamnă conflicte interne și agresiunea din partea altui stat, cu tot cu preluare de teritorii. În acest context, relația dintre Kiev și Chișinău trebuie să fie una apropiată”, a comentat oficialul.

Un alt subiect important - în opinia lui Carpov - este semnarea Memorandumului privind controlul mixt la frontiera moldo-ucraineană.

”Pentru Chișinău, controlul mixt la frontieră e un subiect demult discutat și care, în sfârșit, pare să simtă niște pași concreți. Cuciurgan va fi primul post de trecere a frontierei, unde vor fi polițiști de frontieră moldoveni pe teritoriul Ucrainei. Pentru Republica Moldova acest lucru este vital: să poată controla întreg teritoriul și iată că aceasta ar putea fi o premieră. Tiraspolul s-a opus tot timpul acestui subiect”, a mai spus Carpov.

Fostul prim-vicepremier și viceministru de Externe a declarat că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, este un cunoscător al situației din Republica Moldova, iar acest contact a impulsionat dialogul dintre Chișinău și Kiev.

Întrebat de reporterii Deschide.MD de ce vizita are loc acum, Carpov a spus: mai degrabă a fost o vizită planificată, pentru că, aparent, nimic grav nu s-a întâmplat. Nu cred că a fost o vizită doar de curtoazie. Vizita se încadrează în acel cadru bilateral, care trebuie să fie între cele două state.

Amintim că Pavel Filip a efectuat ieri o vizită oficială la Kiev unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Petro Poroșenko, și premierul Vladimir Groisman. Șeful statului vecin a menționat că ședința Comisiei moldo-ucrainene de cooperare economică și comercială se va desfășurată în vara acestui an. Ca urmare, vor fi rezolvate cele mai importante probleme comerciale dintre cele două state.

O altă problemă abordată în cadrul întrevederii a fost realizarea unei comisii ecologice comune, care va examina chestiunea hidrocentralelor pe râul Nistru. Totodată, aceste hidrocentrale ar urma să asigure independența energetică a Ucrainei, dar și să asigure Republica Moldova cu energie electrică.

În cadrul întâlnirii au fost abordată și chestiunea privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană. În acest sens a fost semnat un Memorandum.