Președintele ucrainean Petro Poroșenko a subliniat că Ucraina va face tot ce îi este în puteri pentru ca suveranitatea și integritatea teritorială Republicii Moldova să fie respectate. Ucraina va lucra în această direcție inclusiv în cadrul formatului de negocieri 5+2 privind rezolvarea conflictului transnistrean.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko a menționat în cadrul întâlnirii cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, că ședința Comisiei moldo-ucrainene de cooperare economică și comercială se va desfășurată în vara acestui an. Ca urmare a acestei reuniuni, vor fi rezolvate cele mai importante probleme comerciale dintre cele două state.

O altă problemă abordată în cadrul întrevederii a fost realizarea unei comisii ecologice comune care va examina chestiunea hidrocentralelor pe râul Nistru. Totodată, aceste hidrocentrale ar urma să asigure independența energetică a Ucrainei, da și să asigure  Republica Moldova cu energie electrică. „Vreau să subliniez că Ucraina este gata pentru un dialog constructiv în ceea ace ține de ecologia râului Nistru. O altă temă abordată în cadrul întâlnirii noastre a fost aprovizionarea Republicii Moldova cu energie electrică ucraineană”, a spus Petro Poroșenko.

În cadrul întâlnirii au fost abordată și chestiunea privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană. „Este vorba despre punctele de trecere Palanca, Cuciurgan și altele. Noi trebuie să simplificăm trecerea cetățenilor ucraineni și moldoveni prin aceste puncte de trecere”, a declarat Petro Poroșenko.  

 „Președintele Poroșenko a redat toate subiectele puse în discuție. În pofida agendei încărcate, ați găsit timp pentru a ne întâlni. În cursul întrevederii am reconfirmat interesul de a întîri relațiile în domeniul social-economic, demarcarea frontierei de stat, cooperarea transfrontaliere”, a subliniat Pavel Filip.

Comisia moldo-ucraineană de cooperare economică şi comercială este condusă de viceprim-ministru, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmîc, și prim-viceprim-ministru al Ucrainei, ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv.