Purtătorul de cuvânt principal pentru afaceri externe şi politică de securitate a Uniunii Europene, Peter Stano, a declarat astăzi în cadrul unui briefig de presă că alegerile prezidențiale din această duminică reprezintă un moment crucial în parteneriatul dintre R. Moldova și UE. Totodată, acesta a menționat că decizia recentă de a retrage acuzaţiile privind spălarea banilor împotriva a treisprezece judecători anchetaţi pentru implicarea lor în aşa-numitul „Laundromat rusesc”, reprezintă o lovitură gravă dată angajamentelor Republicii Moldova de a combate spălarea banilor şi de a stopa corupţia.

„Alegerile din această duminică vor reprezenta un moment crucial în parteneriatul dintre Moldova și UE. R. Moldova este un partener important pentru UE. Noi o să urmărim atent procesul din timpul alegerilor. Noi sperăm că alegerile vor fi transparente și vor întruni standardele democratice, iar cetățenii să-și exprime votul”, a spus Stano.

Oficialul a mai precizat că, la şase ani de la schema de spălare a banilor, nu au fost identificaţi principalii vinovaţi şi nu s-a pronunţat nicio hotărâre finală sau condamnare.

„UE consideră nejustificat faptul că procedurile judiciare împotriva judecătorilor, desfăşurate în spatele uşilor închise, fără nicio justificare pertinentă şi nerespectând principiul necesar al transparenţei. Acest fapt subminează şi mai mult încrederea poporului moldovenesc în instituţiile sale de stat. Aceste principii se află, de asemenea, la baza Acordului de Asociere UE-Moldova - Reformele tangibile, susţinute şi durabile în sistemul de justiţie, cu rezultate vizibile în lupta împotriva corupţiei şi a intereselor particulare UE, în calitate de cel mai mare furnizor de asistenţă financiară şi altele tipuri de asistenţă, îşi exprimă clar viziunea ca unul din criteriile pentru a continua sprijinul prin asistenţă al UE sunt reformele tangibile, susţinute şi durabile în sistemul de justiţie, cu rezultate vizibile în lupta împotriva corupţiei şi a intereselor particulare”, a spus Peter Stano.