Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova Dragoș Tudorache susține că are mari așteptări de la politicienii de la Chișinău în ceea ce ține de alegerile prezidențiale din R. Moldova. Potrivit lui, traseul pe care ar trebui să-l urmeze R. Moldova mai departe este cel european, ținând cont de leccțiile trecutului. Iar dacă acest traseu va fi bine definit, R. Moldova va prospera, atunci va beneficia de toate oportunitățile economice de care beneficiază UE.

„În ceea ce îi privește pe politicienii de la Chișinău, de la ei am cele mai mari așteptări. La fel cum am aceleași așteptări de la politicienii români sau cei europeni. Câștigarea unor alegeri nu înseamnă altceva decât să îți servești țara din poziția pe care ai câștigat-o. Traversăm vremuri dificile și politicienii trebuie să devină modele de urmat pentru întreaga societate. Istoria noastră, a tuturor, are în ea exemple demne de urmat, după cum are și exemple negative. Ea este un bun dicționar politic pentru noi, cei de astăzi. Nimeni nu are scuza că nu știe cum ar trebui să arate Republica Moldova în anii care urmează. Un traseu european clar și bine definit, de la care nu se va abate sub nicio influență, indiferent care va fi ea. O țară care să poată oferi oportunități economice din relația cu Uniunea Europeană, a cărei influență economică este vizibilă și care a reușit cu succes și extrem de rapid să înlăture embargoul rusesc. O patrie bună pentru toți fiii ei, în care să se regăsească toți cetățenii, indiferent de naționalitatea lor. Și nimic nu unește mai bine o țară decât școlile, spitalele, autostrăzile și infrastructura economică. Când ele lipsesc, avem parte de crize peste crize și de tulburări politice. Ei bine, politicienii Republicii Moldova au ocazia la finalul acestor alegeri să construiască o țară europeană, după cum pot continua să cultive crizele pentru beneficiul propriu. Sper ca lecțiile trecutului să aducă Republica Moldova pe singurul drum pe care trebuie să îl urmeze: drumul european”, scrie Tudorache pe pagina sa de Facebook. 

Europarlamentarul mai remarcă faptul că la Chișinău ar trebui să se aleagă între „a continua ezitant și evaziv către reformele atât de necesare sau a decide că drumul țării este unul european, fără niciun fel de șovăială”. 

În același timp, Tudorache subliniază că „cetățenii trebuie să își exprime dreptul la vot și să o facă în condiții de deplină siguranță, fără niciun fel de impediment organizatoric.

„E timpul ca libertatea de a călători și munci în întreaga Europă să se transforme în libertatea de a construi o țară mai bună. Una în care să te bucuri să îți construiești o familie, una care să te primească cu brațele deschise și care să te ajute să îți împlinești crezurile și idealurile. Nimic nu va face din Republica Moldova o țară așa cum o visați fără energia și determinarea cetățenilor săi. Sunt convins că mesajul meu este înțeles perfect de cei cărora mă adresez, fie că se bucură de avantajele de a fi european deja, fie că încă așteaptă ca aceste avantaje să devină realitate în propria lor țară”, mai spune raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova.