Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a avizat candidatura ministrului de Externe, Oleg Țulea, în funcția de ambasador al R.Moldova în Ungaria. Propunerea a fost votată cu puțin timp în urmă în cadrul ședinței Comisiei. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către reprezentanții Secretariatului Parlamentului.

De precizat că Oleg Țulea a mai deținut funcția de ambasador al R.Moldova în Ungaria în perioada 2016-2020, ulterior fiind numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Chicu.

Candidatura lui Țulea urmează a fi acceptată de Guvern și promulgată de președintele R.Moldova.

Deocamdată nu se cunoaște cine îi va lua locul lui Oleg Țulea în funcția de ministru de Externe.

Potrivit art. 10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.