Declarațiile oficialilor ruși și ale Ambasadei Federației Ruse la Chișinău din ultimul timp sunt făcute intenționat pentru a dezbina societatea și pentru a crea ideea unui dușman extern, în scopul mobilizării electoratul lui Igor Dodon la alegerile de duminică, susține și comentatorul politic Ion Tăbârță.

„Este o politică a Federației Ruse care, ca și Uniunea Sovietică, nu a reușit să asigure bunăstarea social-economică a cetățenilor săi, de aceea merge pe anumite aspecte ideologice. Această politică ideologică a Federația Rusă este prezentă nu doar în R. Moldova. Acum când un candidat al său riscă să piardă acest scrutin electoral, iar în contextul evenimentelor din regiune, Federația Rusă dorește ca R. Moldova să fie un cap de pod pentru a-și extinde influența sa în Europa de Sud-Est, face totul ca un candidat al său, prorus, Igor Dodon, să câștige alegerile.  Acum este acest risc ca electoratul de stânga să nu mai voteze pentru Igor Dodon. De aceea se încearcă să se creeze o imagine a dușmanului extern - am văzut acel atac asupra SUA, cu preponderență, și la adresa statelor europene, dar, desigur, cel mai bun dușman pentru acest teritoriu este România. Au fost folosite drept pretext aceste declarații ale oficialilor români care se referă la o comemorare a ostașilor români, doar pentru a resuscita, mobiliza acest electorat de stânga, ca ei să se prezinte în număr masiv la vot și să voteze pentru Igor Dodon”, a declarat Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio România Chișinău.

Amintim că Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a emis ieri un comunicat prin care menționează că se arată „nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în R. Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”.
 
În scandalul diplomatic s-a implicat și partidul pro-rus PSRM, reprezentanții căruia au menționat că „ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei” și că „o astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și ar trebui evaluată în mod corespunzător de MAEIE din Republica Moldova”.
 
 
Atacurile Ambasadei Rusiei și socialiștilor au venit după ce, p 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Oficialii prezenți au menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”