Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi susține că Consiliul Superior al Magistraturii este lipsit de autoritate și credibilitate și afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc. Potrivit ministrului, resetarea CSM este o prioritate a Ministrului Justiției, fiind inclusă în proiectul de modificare a Constituției, proiect care va fi expediat Parlamentului imediat ce va fi emis avizul consultativ al Curții Constituționale.

 Astfel, acesta explică cursul reformei: aprobarea modificării Constituției agreată cu CoE și Comisia de la Veneția (CSM și sistemul judecătoresc); aprobarea Strategiei și Planului de acțiuni pe justiție; inițierea procedurilor legislative conform Planului aprobat, inclusiv pentru consolidarea instituțiilor existente în vederea evaluării procurorilor și judecătorilor. Totodată, Nagacevschi spune că „judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil și conform celor mai bune practici internaționale”.
 
„Remintesc proiectul de lege privind ajustarea cadrului normativ privind instituția regresului împotriva judecătorilor așteaptă să fie adoptat în lectură finală de către Parlament. Îndemn repetat participanții la cursa electorală să nu afecteze procesul de reformare (consolidare) a justiției prin declarații populiste și/sau mincinoase”, a conchis Nagacevschi. 
 
Menționăm că, reacția lui Nagacevschi vine după ședința de astăzi a CSM care a luat mai multe decizii, printre care: a aprobat cererile a cinci judecători: Lebediuc Serghei, Popovici Serghei, Hîrbu Iurie, Gubenco Serghei și Bivol Garri referitor la reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale; a acceptat demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind modificarea Hotărîrii CSM nr. 34/3 din 24 ianuarie 2020 referitor la specializarea judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane și a crimelor conexe; a aprobat cererile a trei judecători de remitere a materialelor Colegiului pentru evaluarea performanțelor judecătorilor și Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, etc.
 
Amintim că proiectul de modificare a Constituției, menționat de Nagacevschi, a stârnit un șir de critici în societate și despre care se spunea că ar putea avea efecte dezastruoase. 
 
La 22 septembrie curent, Curtea Constituțională a dat aviz negativ proiectului Guvernului privind modificarea Constituției în partea ce ține de numire a judecătorilor, precum și compenența și competența Consiliului Superior al Magistraturii.