Fostul ministru de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, consideră că dezvăluirile Dossier cu privire la legătura dintre Serviciul rus de Informații Externe și Igor Dodon duc la o și mai profundă izolare internațională a RM și aprofundează coma în care se află politica externă a țării. Potrivit lui Popescu, gradul de implicare masivă a Federației Ruse în sprijinul unui singur politician este cu siguranță o amenințare la adresa securității Republicii Moldova ca stat.

„Aceast grad de implicare masivă a Federației Ruse în sprijinul unui singur politician este cu siguranță o amenințare la adresa securității Republicii Moldova ca stat. Aș vrea să mai amintesc că președintele Dodon așa și nu a putut dezvolta o relație cu Federația Rusă care ar fi bazată pe respect reciproc și ar aduce beneficii cetățenilor Republicii Moldova. Evident, Rusiei îi convine acest parteneriat în care Moldova plătește mai mult pentru gazul rusesc decât Germania, zona de liber schimb cu Rusia rămâne suspendată, embargoul aplicat majorității produselor moldovenești rămâne în mare parte valabil, iar unii lideri politici din Moldova preferă să caute beneficii personale la Moscova, în loc să promoveze interesele țării”.

Rugat să explice ce impact ar avea aceste informații asupra relațiilor externe ale R. Moldova, spune că informațiile Dossier conduce la agravarea izolării internaționale a Republicii Moldova și aprofundarea comei în care se află politica externă a țării.

„Moldova deja este izolată în plan internațional din cauza lipsei de reforme, perpetuarea situației de stat capturat, dar și al atacurilor venite din partea președintelui și al primului ministru împotriva Uniunii Europene, a României, Ucrainei și SUA. În acest sens, doi din trei conducători ai Republicii Moldova sunt cam nefrecventabili în plan internațional și, evident, aceste dezvăluiri agravează izolarea internațională a Moldovei. Nici un lider european nu prea își dorește poze, darămite cooperare aprofundată, cu lideri politici care între timp sunt filmați cu sacoșe de bani și protejați prin declarații publice de către serviciile speciale ale Federației Ruse. Și evident, cetățenii Republicii Moldova sunt primii care au de suferit din cauza acestei stări de calamitate în care se află relațiile Moldovei cu aproape toți partenerii strategici ai țării noastre”, a conchis Nicu Popescu.

Detalii: Investigație „Dossier”-RISE // Moscova se implică în politica din R.Moldova prin PSRM și Dodon, alias „Kremlinovici”