Cristian Rizea, ex-deputat PSD România, condamnat pentru corupție și spălare de bani, care a ajuns subiect de discuție în presa din R. Moldova, ar fi obținut ilegal cetățenia moldovenească. Cel puțin asta reiese dintr-un răspus al Agenției Servicii Publice pentru deputatul PAS Dumitru Alaiba. Acesta a adresat un demers ASP pentru a afla în ce circumstanțe acesta a făcut rost atât de rapid de cetățenia Moldovei, în mai puțin de jumătate de an.

Din informația prezentată deputatului reiese că:
-Cristian Rizea la data de 14.11.2017 a depus o cerere la Ambasada Republicii Moldova din România pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere, invocând că este urmașul unei persoane născute în Republica Moldova.
-La 07.12.2017, fostul deputat este condamnat de prima instanță la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor participanților la procesul penal.
-La data de 28.12.2017, la doar o lună jumate de la depunerea cererii pentru dobândirea cetățeniei, și doar la 3 săptămâni după condamnarea acestuia în prima instanță cu executare, Rizea Cristian a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova prin avizul Agenției Servicii Publice, iar la 08.05.2018 acesta a ridicat deja pașaportul moldovenesc.
 
Totodată, Agenția Servicii Publice l-a informat pe deputatul PAS că „la data eliberării pașaportului (08.05.2018) pe numele persoanei nominalizate, potrivit datelor serviciului de resort din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, acesta nu avea restricții pentru eliberarea actului de identitate solicitat”.

Astfel, Alaiba remarcă faptul că art. 20 alin.(1) lit.c) prevede expres că „Cetăţenia Republicii Moldova nu poate fi redobîndită de persoana care: în perioada de examinare a cererii, execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinţei instanţei de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală”.
 
În acest sens, deputatul subliniază că „prin simplul fapt că Cristian Rizea se afla sub urmărirea penală, acesta deja nu era eligibil pentru a redobândi cetățenia Republicii Moldova, nemaivorbind despre faptul că la acea etapă acesta nu doar se afla sub urmărirea penală, dar era deja condamnat cu executare de prima instanță”.
„Rizea a dobândit cetățenia ilegal și ASP trebuie să anuleze actul prin care acesta a dobândit pașaportul moldovenesc. Apare o bănuială rezonabilă că factorii de decizie din instituțiile statului, în special din Agenția Servicii Publice și Ministerul Afacerilor Interne ar fi acționat concertat cu rea-credință, având la mijloc indicații politice și/sau interese financiare personale, astfel încălcând prevederile legale, au oferit cetățenia Republicii Moldova unei persoane condamnate penal în țara de origine pentru acte de corupție, astfel prejudiciind grav imaginea Republicii Moldova la nivel internațional”, a conchis deputatul. 
Amintim că, pe 12 octombrie curent, GÂNDUL.RO a publicat o investigație care demonstrează că politicianul român Cristian Rizea este sprijinit de serviciile secrete ruse, iar la Chișinău se află sub umbrele de protecție a lui Igor Dodon, Gumeniuc fiind cel care i-a făcut lui Rizea conexiunea cu Dodon. Totodată, în investigație Gumeniuc este acuzat că are legături strânse cu Serviciile ruse de informații.
 
În aceeași zi, Administrația prezidențială anunța că nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei R.Moldova politicianului-fugar din România, Cristian Rizea. Ulterior, Igor Dodon, a anunțat pe 16 octombrie că îi va retrage cetățenia fostului deputat PSD, care se ascunde la Chișinău după ce a fost condamnat penal în România.