Investigația RISE care conține mai multe detalii despre implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a R.Moldova, relațiile lui Igor Dodon cu oamenii din Kremlin, dar și faptul că pe lângă administrația lui Vladimir Putin activează așa-zisa „Secție moldovenească”, nici măcar nu a trezit interes pentru Procuratura Generală. Concluzia a fost făcută de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

În acest sens, Morari a remarcat câteva momente „dificile”:
1. Ce servește temei pentru pornirea urmăririi penale? Investigația RISE sau o investigație SIS, IGP, sau alt organ de drept
2. Posibilitatea administrării probelor ce ar stabili veridicitatea informației apărute în spațiul public
3. Dorința Procurorului general de a avea neplăceri, de a intra în conflict cu președintele țării, care este reprezentantul unui partid ce la moment guvernează.

Morari susține că investigația în baza informațiilor prezentate de RISE trebuia pornită.

„Necătând la aceea că procurorul are pază de stat oferită de președintele Dodon, nu cred că cineva o să atenteze la viața lui fiindcă el nu întreprinde careva acțiuni concrete în vederea investigării informațiilor prezentate de RISE, este important să se inițieze investigația. Ea poate să nu ajungă la un final care este așteptat de societate, dar ca procuror general, ținând cont de rezonanța social sporită a situației respective, ar trebui să inițieze investigația respectivă, să facă investigația, să iasă în conferință de presă și să spună că n-a fost posibil din următoarele considerente...”, a declarat Morari în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la JTV. 

Acesta a mai remarcat faptul că PG are alte priorități, investigând dosare care nu sunt atât de importante. 

„Nu este ușor să faci o investigație și să stabilești toate persoanele implicate, dar era de datoria lui să facă această investigație, fiindcă ține de cea mai înaltă funcție în stat. Dar PG cu ce se ocupă? Investighează agenți economici care produc elicoptere, sau dosare despre primirea mitei de o mie, două, trei de euro. Acesta este nivelul actual al Procuraturii...” a conchis Morari. 

DETALII: Investigație „Dossier”-RISE // Moscova se implică în politica din R.Moldova prin PSRM și Dodon, alias „Kremlinovici”