Liberalizarea regimului de vize, dar și alte angajamente ale R. Moldova față de UE, depinde mult de cei care la acest moment guvernează și sunt în fruntea R.Moldova. Guvernul condus de Ion Chicu, susținut de actualul președinte, Igor Dodon, sunt cei care dețin puterea și dețin și responsabilitatea politică pentru ceea ce R.Moldova face sau nu face, astfel regimul regimul liberalizat de vize nu ar trebui să fie pus în pericol în niciun fel. Declarațiile au fost făcute de europarlamentarul Dragoș Tudorache, în cadrul unei conferințe referitoare la Raportul Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova.

Întrebat de reporterul DESCHIDE.MD dacă derapajele democratice întreprinse de președintele Igor Dodon pot pune în pericol regimul liberalizat de vize, Tudorache a precizat că nu va comenta un candidat sau altul, pentru a nu fi atras în dezbaterea politică de la Chișinău, însă a subliniat că cei care conduc acum R. Moldova sunt responsabili pentru ceea ce face R. Moldova. 

„Cei care conduc soarta R.Moldova, la nivel de președinte, guvern, poartă responsabilitatea întreagă pentru ceea ce face R.Moldova ca stat, pentru împrumuturile pe care le contractă, pentru modul cum îndeplinesc sau nu condiționalități, pentru modul cum se raportează la partenerii externi, așa cum R. Moldova este reprezentată de acești actori politici. Angajamentele R.Moldova, inclusiv cele ce țin de liberalizarea regimului de vize, și sunt convins că știți foarte bine acel moment fericit pentru R.Moldova și moldoveni când UE a recunoscut efortul făcut de R.Moldova și cetățenii moldoveni, modul în care sunt menținute, depinde de cei care la acest moment guvernează în R.Moldova. La momentul actual guvernul susținut de actualul președinte sunt cei care dețin puterea și dețin și responsabilitatea politică pentru ceea ce R.Molova face sau nu face”, a declarat Tudorache. 

Europarlamentarul speră ca R. Moldova să nu piardă acest beneficiu, regimul liberalizat de vize, iar guvernul și președintele R. Moldova sunt responsabili să se asigure că această libertate a cetățenilor nu poate fi periclitată.

„Eu sper să nu se piardă acest beneficiu major pe care R.Moldova îl are din Acordul de Asociere și din relația privilegiată cu UE, știm cu toții cât înseamnă libertatea asta de mișcare, chiar și acum cu toată criza medicală, faptul că cetățenii moldoveni pot circula liber în Europa, e un lucru mare. Și cu atât mai mult, responabilitatea gvernului, a președintelui, este să se asigure că această libertate, câștigată prin munca cetățenilor, nu poate fi periclitată în niciun fel”, a conchis europarlamentarul.