Parlamentul European a adoptat marți, 20 octombrie raportul privind progresul implementării de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Raportul arată că nu sunt făcute toate reformele pe care și le-a asumat Republica Moldova sau nu sunt implementate complet, fie pentru că a lipsit sau mai lipsește voința politică, fie pentru că nu există suficientă capacitate administrativă. Ramona Strugariu, vicepreședinta comisiei de asociere UE - R. Moldova, consideră că „nu Republica Moldova este cea care îndeplinește parțial sau nu îndeplinește anumite obligații asumate, ci Guvernul Republicii Moldova care se află în funcție”. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

„Oamenii, ca să fie clar, nu au nicio vină. Mi-e greu să interpretez într-un fel sau altul, nu aș vrea să fiu subiectivă, dar consider că ar trebui să fie mai responsabil acest guvern în legătură cu angajamentele pe care și le ia. Una dintre dovezile de notorietate, să spunem, este această a treia tranșă a asistenței macrofinanciare care a fost pierdută într-un mod absolut aiurea, aș spune absolut iresponsabil, pentru că sunt bani despre care se discuta de foarte multă vreme, care au fost lăsați pe ultima sută de metri sau poate chiar ignorați și atunci consecința directă a fost că s-au pierdut niște bani care erau foarte-foarte importanți pentru oameni”, a declarat Ramona Strugariu în cadrul interviului. 

Aceasta a mai oferit un exemplu - finalizarea gazoductului Iași-Ungheni, care ajută foarte mult la independența energetică, la interconexiunea reală între cele două țări și chiar este nevoie ca România să facă acest lucru pentru Republica Moldova și ajută foarte mult. „Prin acea țeavă a trecut fluxul de gaz o singură dată, în momentul în care s-au făcut testările, după aceea nu s-a mai întâmplat nimic și nu s-a mai întâmplat nimic pentru că, înțeleg, guvernul și autoritățile de la Chișinău nici măcar nu au solicitat, ele, direct, acest sprijin”, spune Strugariu. 

Vicepreședinta comisiei de asociere UE - R. Moldova spune că i-ar plăcea să vadă un guvern mult mai proactiv și în îndeplinirea condiționalităților din Acordul de Asociere și în îndeplinirea altor condiții referitoare la tipuri de ajutoare sau împrumuturi pe care le primesc oamenii prin a-și crește singuri șansele de integrare și de independență energetică, și de progres economic. 

Tot în cadrul interviului Ramona Strugariu a vorbit și despre pedepsirea guvernanților care încalcă principiile democratice. Ea consideră că „cea mai mare pedeapsă pe care le-o dai guvernanților sau, mă rog, aleșilor în momentul în care nu își respectă angajamentele este să aduci pe alții care reușesc să facă lucrurile mai bine”. „De fapt, cea mai directă și mai clară pedeapsă pe care o poate aplica o națiune unor guvernanți care nu sunt eficienți, unui parlament care nu-i reflectă și nu-i reprezintă interesele este să aducă alții mai buni în loc. Și asta se face la vot, apropo de contextul alegerilor și este un moment extrem de important în care se vede foarte clar cât de mult contează puterea fiecărui cetățean în parte și puterea poporului, până la urmă”.