Consilierul prezidențial Ion Ceban a încercat să-l dezvinovățească pe președintele moldovean Igor Dodon apelând la un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din 2015.

Cmunicatul prezintă deshiderea consulatului Onorific al Republicii Moldova în Antalia, Republica Turcă. La acel eveniment a fost afișat un drapel al Republicii Moldova pe care acvila era imprimată fără cruce în cioc, iar diplomații moldoveni, în frunte cu secretarul MAEIE, Anatoli Vangheli, și Ambasadorul moldovean în Republica Turcă, Igor Bolboceanu, au apărut alături de drapelul profanat.

„Bunâ seara. Cum acolo cu privire la steag și ce e pe el? Cine...în ce privește MAEIE?;)”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Argumentul drapelului proofanat care a apărut în Antalia în 2015 este folosit și de către presa rusă afiliată președintelui Dodon. Aceasta a scris în mod special că nimeni în 2015 nu a reacționat la simbolul de stat profanat și că presa ar fi avut un cuvânt de spus neapărat dacă la acel eveniment ar fi fost prezent Igor Dodon. Tot presa rusă a scris că președintele Dodon ar trebui să aibă o perioadă de grație de 100 de zile de la preluarea mandatului. Totodată, potrivit acelorași surse, gâlceava în presă a fost ridicată de acele surse mass-media, care în mod obișnuit nu observă afișarea tricolorului României la marșurile unioniste.

Igor Dodo a declarat că partea moldoveneasăc nu este responsabilă de afișarea drapelului la ântrevederile oficiale din străinătate. „De drapel în timpul vizitelor nu Președintele este responsabil, ci țara primitoare. De obicei, de aceste subiecte se ocupa Ambasada, care lipsește la Teheran. Ne clarificăm”, a comentat Dodon pe Facebook.

Acesta a subliniat că astăzi va avea o întrevedere oficială cu președintele Iranului, Hassan Rohani, iar dacă la această ântâlnire va fi afișat un drapel profanat, va insista ca acesta să fie scos din încăpere. „Mâine am întrevedere cu Președintele Iranului. Dacă nu au drapelul oficial al R. Moldovei, voi insista acesta să fie scos”, a mai adăugat Igor Dodon.