Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola a calificat recenta vizită a lui Igor Dodon la Bruxelles drept una pozitivă și substanțială, menționând că discuțiile dintre conducerea Uniunii Europene și președintele statului au fost mult mai constructive decât se anunța în cadrul declarațiilor publice.

„Vreau să spun că vizita fost foarte bună, discuțiile au avut un caracter deschis, și au fost foarte consistente, chiar dacă nu au fost făcute destule declarații publice, au avut loc discuții cu privire la relațiile bilaterale, interesele Reupblicii Moldova, situația din ultimii ani și perspectivele de viitor. Această vizită a avut un caracter de familiarizare, deoarece Dodon nu a avut întrevederi cu persoanele din conducerea UE”, a declarat Pirkka Tapiola.

Comentând eventualitatea anulării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere, Ambasadorul a subliniat că nimeni din UE nu fuge după Republica Moldova și că Chișinăul are doar de câștigat de pe marginea stabilirii relațiilor comerciale cu una din cele mai mari piețe din lume. Ambasadorul a subliniat că pierderea pieței unde Republica Moldova exportă în valoare de un miliard de euro, va avea consecințe ireparabile pentru economie.

„Toate întrebările legate de vectorul integraționist se află în competența Republicii Moldova. Exporturile Moldovei în UE reprezintă 0,1% din piața europeană, în cazul unui divorț, pierderile europene vor fi absolut nesemnificative. În circumstanțele actuale, ținând cont de evoluțiile politice și situația economică din Ucraina vecină, dar și de pe piețele tradiționale ale Republicii Moldova, pot să spun că aceste pierderi legate de anularea acordului de asociere, vor irecuperabile”