Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, susține că autoritățile de la Tiraspol nu dau dovadă de receptivitatE în cazul unor subiecte precum asigurarea liberei circulații, problema terenurilor agricole din stânga Nistrului dar și deschiderea podului de la gura Bîcului.

În cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, Gheorghe Bălan, a declarat că în timpul întrevederii cu reprezentantul Tiraspolului, au fost trecute în revistă ultimele evoluţii în implementarea acorrudiror anterior.

„Au fost trecute în revistă evoluţiile şi am analizat poziţiile părţilor pe subiectele care au fost discutate în cadrul negocierilor în formatul 5+2, la Berlin. Am abordat şi subiecte ce ţin de interesul primordial al populaţiei: asigurarea accesului fermierilor la terenurile din raionul Dubăsari, care se află în proprietatea lor, şi problema şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Am vorbit şi despre posibilitatea redeschiderii podului de la Gura Bâcului, posibilităţile de interacţiune în domeniul căilor ferate, posibilitatea restabilirii interconexiunii, legăturilor telefonice dintre maluri”, a precizat Bălan. 

Totodată, oficialul de la Chișinău a precizat că, în mare parte, nu s-a reușit ajungerea la un consens, deoarece partea transnistreană politizează unele probleme sau nu este dispusă să le rezolve. 

„Am atras atenţie şi subiectelor ce ţin de libertatea circulaţiei, asigurarea accesului în regiune, posibilitatea ca populaţia să circule nestingherit pe linia administrativă şi prin aşa-numitele posturi transnistrene. Cu părere de rău, însă, în ceea ce pribeşte libera circulaţie nu am găsit careva posibilităţi de soluţionare. [...] Noi am solicitat să fie eliminate acele restricţii aplicate oficialilor de pe malul drept. Am cerut să fie eliminată abordarea discriminatorie faţă de locuitorii de pe malul drept, adică acele aşa-numitele fişe migraţionale şi controale exagerate care au loc pe linia administrativă la posturile transnistrene. Cu părere de rău, nu am reuşit să găsim înţelegere din partea Tiraspolului pe acest subiect”, a spus Bălan, menționând că o astfel de atitudine reprezentanții Tiraspolului au avut și în privinţa altor subiecte discutate.  

Totodată, în cadrul vizitei s-a discutat și statutul juridic special pentru regiunea transnistreană. 

„Mă refer la necesitatea continuării discuţiilor şi trecerii graduale la discuţii ce ţin de statutul juridic special al regiunii transnistrene ca parte integrantă a Republicii Moldova, inacceptabilitatea federalizării Republicii Moldova, pentru că acest lucru ar duce la scăderea funcţionalităţii şi viabilităţii statului, necesitatea retragerii forţelor, muniţiilor şi echipamentelor militare străine, aflate pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea graduală a misiunii de pacificare”, spune oficialul. 

În cadrul aceluiași interviu,, Gheorghe Băla a menționat și impactul pe care îl poate avea Ucraina în rezolvarea problemei transnistrene. 

„Ucraina reprezintă un actor important în această formulă. Este un stat mediator în cadrul formatului de negocieri. Ucraina e stat vecin cu Republica Moldova şi, în momentul de faţă, o parte din problemele cu care se confruntă şi autorităţile constituţionale moldovene au devenit probleme şi pentru statul ucrainean şi ţin de menţinerea stabiulităţii, suveranităţii şi integrităţii lor teritoriale. Avem un dialog bun cu partea ucraineană, avem, în mare măsură, aceleaşi abordări şi aceleaşi interese. Mizăm pe o implicare pro-activă a Ucrainei, în paralel cu autorităţile Republicii Moldova, în promovarea necesităţii reglementării conflictului transnistrean în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”. 

Amintim că acum două zile, la sediul misiunii OSCE, vicepremierul pentru Reintegrare Gheorghe Bălan a avut o primă întâlnire din acest an cu reprezentantul tiraspolului, Vitalie Ignatiev.