Inițiativa procurorului general Alexandr Stoianoglo de a institui complete de judecători specializați în examinarea dosarelor privind „furtul miliardului” este „riscantă”, pentru că nu este clară procedura de selectare a componenței completelor de judecători. De această părere este fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate. Pe de altă parte, actual ministru Fadei Nagacevschi salută inițiativa lui Stoianoglo și își exprimă susținerea pentru ea.

Deputați: Judecătorii „extraordinari”, ceruți de Stoianoglo sunt o încălcare a Constituției

Contactată de DESCHIDE.MD, Stamate a menționat că specializarea judecătorilor este riscantă ținând seama de contextul actual.

„Specializarea judecătorilor pentru cauzele legate de furtul miliardului este riscantă, în contextul actual. Or, asta înseamnă că vor fi formate complete specializate de judecători, nefiind clar cum vor fi selectați aceștia. Totodată, distribuirea aleatorie a dosarelor, la care s-a muncit atâția ani, va fi negată în acest proces. Și toate cauzele sensibile vor merge la anumiți judecători special selectați, repet, într-un mod necunoscut. Până la urmă, cel mai important este că aceste dosare să fie instrumentate calitativ la etapa urmăririi penale, adică la nivelul Procuraturii Exact acolo ar fi bine să fie procurori și ofițeri de investigație instruiți pe specificul infracțiunilor financiar – bancare”, a declarat Stamate.

„Conform comunicatului de presă al Procuraturii, Procurorul General intervine cu inițiativa instituirii completelor de judecători, specializați în examinarea dosarelor vizând ”furtul miliardului” și a celor conexe. Ministerul Justiției va susține orice inițiativă a Procurorului General benefică examinării eficiente a dosarelor vizând ”furtul miliardului” și a celor conexe, dar și a altor cauze ce vizează lupta cu corupția. În calitate de Ministru al Justiției și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, voi oferi, conform domeniului de competență, tot suportul Procurorului General”, scrie Fadei Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Propunerea lui Stoianoglo vine la o lună distanță după declarațiile din august când șeful PG a venit cu acuzații în adresa mai multor judecători că ar crea blocaje de fiecare dată și în fiecare caz în care sunt atinse interesele lui Vladimir Plahotniuc. 

Stoianoglo preciza atunci că nu dorește o confruntare cu sistemul judecătoresc și nu atentează la independența judecătorilor, însă, în situația creată, își rezervă dreptul de a interveni „cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc”.

Detalii: Stoianoglo atacă sistemul judecătoresc: Unii magistrați continuă să deservească interesele lui Plahotniuc

Stoianoglo vrea judecători specializați pe „furtul miliardului”