Prim-ministrul Pavel Filip a avut în dimineaţa zilei de astăzi o întrevedere cu vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom", Valeri Golubev.

Oficialii au discutat situaţia curentă în domeniul livrării de gaze naturale în ţara noastră de către concernul rus şi posibilităţile de dinamizare a cooperării bilaterale pe acest sector. Premierul a menţionat că Republica Moldova a reuşit în 2016 să achite toate cheltuielile curente la consumul de gaze naturale şi a subliniat importanţa negocierii unui acord privind restructurarea datoriilor acumulate anterior. Totodată, Pavel Filip a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz" şi ulterior către administraţia regiunii. La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de 5790,9 milioane dolari SUA sau 88,6 % din datoria totală a SA „Moldovagaz".

La rândul său, vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom" a salutat dinamica pozitivă înregistrată pe parcursul anului trecut şi a declarat că restructurarea datoriilor istorice poate fi realizată doar în condiţiile achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100 %. În acelaşi timp, Valerii Golubev a spus că solicitările Guvernului de la Chişinău urmează să fie examinate cu noua conducere a SA „Moldovagaz".

În cadrul întrevederii a fost prezentat candidatul propus de Ministerul Economiei pentru funcţia de preşedinte al SA „Moldovagaz", Vasile Botnari. În context, premierul a menţionat că experienţa şi abilităţile lui Vasile Botnari vor contribui benefic la dezvoltarea întregului sector.

Amintim că astăzi a avut loc ședința Consiliului de observatori ai SA „Moldovagaz”, în cadrul căreia au fost puse în discuție mai multe chestiuni importante ce țin de activitatea întreprinderii, printre care aprobarea noii componențe ai Consiliului de administrare.

Prin votul unanim al acționarilor, președinte al Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz” a fost ales Vasile Botnari, iar vicepreședinți –Ludmila Korobanova, Nicolai Vasiliev și Iacov Cazacu.

De asemenea, dinConsiliul de administrare al întreprinderii vor face parte Lidia Zamșa, Elena Tcaciuc, Vitalie Șeptefrați, Mihail Iuriev, Denis Emelianov.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a recunoscut, într-o declaraţie din cadrul vizitei sale oficiale la Moscova, datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei" în valoare de 6,5 miliarde de dolari.