Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, pe numele căruia instanțele naționale au emis un mandat de arestare (în lipsă), ar fi părăsit orașul Miami din SUA la sfârșitul lunii august curent. Conform datelor deschise ale organelor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, Vladimir Plahotniuc a părăsit orașul Miami la 28 august curent.

Ziarul de Gardă a verificat istoricul călătoriilor lui Vladimir Plahotniuc după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc ar fi plecat în Turcia. Istoricul călătoriilor mai arată că, anterior, Plahotniuc a intrat pe teritoriul SUA la 15 iunie, ca urmare a schimbării puterii în țară.

În timp ce informațiile oficiale arată că Plahotniuc ar fi părăsit SUA, fără a se cunoaște destinația spre care a plecat, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, susține că Plahotniuc s-ar afla, de fapt, în Turcia, fără a fi prezentată însă vreo confirmare oficială în acest sens.

„Vladimir Plahotniuc se află la Istanbul din 10 septembrie. Se întâlnește zilnic cu politicieni și mediatori moldoveni de-ai lui Dodon pentru a influența procesele politice din țara noastră. Plahotniuc a avut mai multe încercări de a intra în UE, deoarece în SUA nu se mai poate întoarce”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, în luna iunie curent, autoritățile din Statele Unite (SUA) anunțau că examinează cererea Republicii Moldova privind extrădarea fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahontiuc, cercetat în Republica Moldova în cazul miliardului furat din sistemul bancar. 

Detalii: Ambasadorul SUA în R. Moldova: Cererea de extrădare a lui Vlad Plahotniuc este deja în curs de examinare în SUA

Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce PDM a cedat guvernarea unei coaliții a Blocului ACUM și PSRM. Ulterior pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA. La 22 mai, judecătorii au admis demersul PCCOCS și au emis mandat de arest pentru 30 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc. Măsura preventivă i-a fost aplicată lui Pahotniuc prin cuntumacie, adică absența nejustificată a persoanei cercetate penal. Demersul procurorilor a fost înaintat în circumstanțele unui nou dosar în care fostul lider al PDM este învinuit pe trei capete de acuzare.