Ion Păduraru, fostul secretar general al Aparatului Președintelui Nicolae Timofti, neagă declarațiile lui Igor Popa precum că ar fi avut o discuție cu Vlad Filat cu privire la o posibilă grațiere. Potrivit lui, prima sa discuție cu Filat de după reținerea politicianului din 15 octombrie 2015 a avut loc abia în vara anului 2019, când acesta a început să reprezinte interesele fostului premier în postura de avocat.

Cu Vlad Filat nu am comunicat niciodată după arest din 15.10.2015 și până în vara anului 2019, când l-am vizitat la Penitenciar deja ca avocat. Respectiv, nu puteam să discutăm ceva cu Vlad Filat legat de grațiere. Mai mult, pentru a fi grațiată, persoana trebuie să fie condamnată definitiv și irevocabil”, a declarat el pentru Deschide.MD.

Ion Păduraru a spus că până în ultima sa zi de activitate în cadrul Aparatului Președintelui, nu a văzut nicio cerere depusă de Vlad Filat cu privire la grațiere. Totuși, susține el, o discuție cu Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat, a avut loc pe acest subiect.

Cât am lucrat la Președinție, până la 23 decembrie 2016, cereri de grațiere de la Vlad Filat nu au fost depuse. După cum am spus deja, nici nu puteau fi depuse în lipsa unei sentințe definitive. Am avut o discuție cu domnul Popa la cererea acestuia la mine în birou pe la sfârșitul lunii noiembrie 2015, adică după o lună și ceva de la arestul lui Vlad Filat. Aceasta a fost unica discuție cu el. Domnul Popa m-a întrebat despre posibilitatea grațierii domnului Filat. I-am răspuns ca unui coleg de breaslă, că o asemenea procedură este imposibil de realizat din punct de vedere juridic, deoarece Vlad Filat nu este condamnat. Mai mult, chiar dacă ar fi existat o sentință irevocabilă, dar nu exista, este ireal sa fie modelată o asemenea soluție din 2 considerente: (I)Cunoscându-l pe domnul președinte Timofti, pot sa afirm din start, că nu va accepta așa ceva și (II) mandatul domnului Timofti expira în luna martie 2016. De altfel, la acest subiect nu a mai revenit nimeni nici în perioada martie – decembrie 2016”, a precizat el.

Ion Păduraru consideră ca fiind stranii declarațiile lui Popa, dar și faptul că acesta a divulgat detalii legate direct de cazul clientului său.

Nu cunosc dacă domnul Popa a discutat cu clientul său de atunci, Vlad Filat, despre grațiere, sau aceasta a fost o inițiativă a avocatului. Dar, în orice caz, îmi pare absolut straniu că avocatul divulgă public asemenea detalii legate direct de cazul clientului său”, susține el.

Referindu-se la o discuție telefonică dintre Vlad Filat și Nicolae Timofti, precum că liderul PLDM i-ar fi cerut în decembrie 2015 șefului statului să-l desemneze pe Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, Păduraru a declarat că nu a auzit despre asemenea discuții.

În decembrie 2015 nici nu era formată o majoritate parlamentara după demiterea Guvernului Strelet (la 29 octombrie 2015). La 21 decembrie 2015 Președintele Timofti l-a desemnat pe domnul Ion Sturza în funcția de prim-ministru pentru a forma un Guvern. Candidatura lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru a fost propusă oficial abia pe la 12 sau 13 Ianuarie 2016, în cadrul consultărilor cu fracțiunile, de către reprezentanții PDM Marian Lupu, Andrian Candu și Dumitru Diacov. Majoritatea nouă în Parlament a fost formalizată oficial la 15 ianuarie 2016. Iar candidatul acestei majorități a fost domnul Pavel Filip”, a precizat el.

De precizat că Igor Popa a declarat miercuri seara în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV că Vlad Filat a vorbit cu fostul președinte Nicolae Timofti și consilierul său, Ion Păduraru, cu privire la o posibilă grațiere: „Asta a fost în prima perioadă, după care el s-a răzgândit. Spunea că trebuie să fie decizie definitivă... Cu domnul Păduraru am vorbit și eu odată, personal. I-am spus că Filat mi-a transmis că vrea să fie grațiat. După ce a vorbit cu domnul Timofti, domnul Păduraru a revenit și a spus că domnul Timofti nu acceptă”, a declarat Popa în cadrul emisiunii”.

La fel, avocatul a declarat că Vlad Filat l-ar fi contactat din penitenciar pe Nicolae Timofti și l-ar fi rugat să-l înainteze pe Vlad Plahotniuc la funcția de premier.