Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a reacționat la avizul negativ dat de Curtea Constituțională proiectului Guvernului privind modificarea Constituției în partea ce ține de numire a judecătorilor, precum și compenența și competența Consiliului Superior al Magistraturii.

Curtea Constituțională a dat aviz negativ proiectului de modificare a Constituției, propus de Guvern

Nagacevschi se arată nedumerit de avizul negativ, fiindcă „proiectul în forma în care a fost prezentat spre avizare Curții, este conform angajamentelor noastre internaționale”.

„Fiecare cuvânt a fost agreat cu partenerii țării, acest proiect fiind și angajament al RM conform Memorandumului de înțelegere cu UE (acord internațional aprobat de Guvern și ratificat de Parlament), fiind conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. În același timp, acest proiect vine să execute o serie de restanțe ale țării, indicate în rapoartele GRECO. Despre situația creată, vom informa partenerii de dezvoltare și vom coordona soluții pentru depășirea situației”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Amintim că proiectul prevede excluderea termenului inițial de 5 ani de numire al judecătorului. Mai exact, magistratul de la bun început va fi numit până la atingerea plafonului de vârstă. La fel, s-a propus acordarea dreptului președintelui R.Moldova de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare se referă la modul de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel, propune Guvernului, judecătorii CSJ ar urma să fie numiți în funcție de șeful statului la propunerea CSM, similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii. La moment, judecătorii CSM sunt numiți de Parlament.

Totodată, s-a propus excluderea obligativității de a avea o vechime în funcția de judecător de cel puțin 10 ani pentru a fi numit judecător la CSJ.

Una din prevederi ce ține de activitatea CSM, se referă la excluderea din componența Comisiei a președintelui CSJ, ministrului Justiției și Procurorului General. La fel, CSM ar urma să fie constituit din 12 membri – 6 judecători și 6 profesori titulari, avocați, etc.

Membrii CSM care nu fac parte din rândul judecătorilor, ar urma să fie numiți cu votul a 3/5 din deputați (cel puțin 61 parlamentari). La moment, pentru numirea membrilor Consiliului se acceptă și majoritatea simplă (51 voturi).

Potrivit președintelui CCM, Domnica Manole, în cadrul examinării proiectului au fost depistate mai multe nereguli. Mai exact, proiectul nu a fost publicat în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că proiectul este inexistent.

Totodată, proiectul adoptat de Guvern diferă de cel prezentat spre avizare Curții Constituționale. Acesta a fost suplinit cu mai multe aliniate care nu au fost votate de Guvern.