Igor Dodon este gata să fie finanțat de clanurile interlope, pentru a câștiga alegerile prezidențiale, susține deputatul PAS, Sergiu Litvienco, după ce s-a dovedit că președintele l-a decorat cu ordinul „Gloria Muncii” pe controversatul om de afaceri, Mihail Aizin, alias Kitaeț, cunoscut în anii 90 ca lider al unui grup criminal organizat. Totodată, deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a menționat cu referire la această noutate că „Igor Dodon își bate joc de orice limite ale legalității”.

„Vă mirați că Dodon a decorat un fost interlop? Dar eu cred că lucrurile aici sunt cu mult mai simple și foarte clare – Dodon e disperat că pierde, de aceea ar fi de acord să accepte chiar și ajutorul clanurilor interlope. Inclusiv ajutorul financiar. După ce a făcut tentativa ilegală de a interzice finanțarea campaniei de către partide cu bani obținuți transparent, să vedeți cum începând cu 2 octombrie contul acestuia se va umple cu milioane de lei deghizate în sume de 10 sau 20 de mii de lei de la sute de ”donatori”, în realitate fiind vorba de bani murdari veniți în pungi și culioace, inclusiv de la oameni certați cu legea. Ceea ce nu înțelege Dodon e că nimeni și nimic nu-l mai poate deja ajuta sau salva”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

 

„Uluitor, dar l-a decorat cu ordinul Gloria Muncii pe Mihail Aizin, alias „Kitaeț”, cunoscut pentru legăturile sale cu lumea interlopă și pentru preluări raider ale diferitor instituții comerciale. Gloria Muncii, ordin acordat unui infractor. Igor Dodon aruncă medalii, ordine și privilegii în stânga și în dreapta, chiar mai mult decât făceau alții înaintea lui. Dar nu o face din vanitate, cum o făceau predecesorii lui, dar dintr-un calcul: vrea să obțină susținerea celor pe care îi decorează. Vrea să-i oblige la ceva în răspuns. Poate la finanțarea campaniei lui electorale, poate, cine știe, chiar la acțiuni criminale propriu-zise împotriva opoziției”, a scris Moțpan pe Facebook.

Mihail Aizin și fratele său, Oleg Aizin, alias Mao, s-au aflat în anii 90 la evidența poliției drept conducători ai unui grup criminal organizat, cunoscut ca „gruparea evreiască”. Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, un lider al lumii interlope a anilor 90, împușcat în 1999. Larisa Nefiodkina, văduva lui Rotari, a declarat într-un interviu în presă că Mihail Aizin era invitat la toate sărbătorile și evenimentele de familie.

În 2004, când fostul președinte Vladimir Voronin a declarat război criminalității organizate, Mihail Aizin, pe atunci în vârstă de 39 de ani, a fost arestat. După ce a fost eliberat, acesta a plecat împreună cu fratele său în Germania și a investit banii în afaceri, inclusiv în Republica Moldova.

Menționăm că, Ordinul Gloria Muncii se conferă pentru rezultate excepționale în muncă, activitate publică de vază și contribuții substanțiale în domeniul culturii, științei, sportului, vieții publice sau social-economice. Igor Dodon a mai oferit distincția respectivă consilierei socialiste Elena Hrenova, ziaristului Mihai Conțiu, deputaților socialiști Oleg Savva și Vlad Bătrîncea.