Avocații liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor au cerut luni recuzarea completului de judecată de la Curtea de Apel Cahul din cauza unei încălcări grave și abatere de la procedură, care demonstrează intenția de a lua o decizie cât mai urgentă pe marginea acestei cauze, chiar dacă se comit ilegalități.

Procurorii care instrumentează cauza au solicitat luni amânarea ședinței de la Curtea de Apel Cahul în condițiile în care toate materialele dosarului au fost transmise la Curtea Supremă de Justiție care urmează să se pronunțe pe solicitarea de strămutare a examinării dosarului la altă instanță de judecată.

Solicitarea procurorilor a fost susținută și de avocați. Cu toate acestea, completul de judecată a respins cererea și a dispus continuarea examinării dosarului. Este o încălcare gravă a procedurii, a menționat avocatul Aureliu Colenco.

„Suntem extrem de indignați față de comportamentul instanței de judecată deoarece toate volumele cauzei penale au fost solicitate de CSJ pentru examinarea strămutării cauzei. Instanța a respins cererea procurorilor de amânare a dosarului și a dispus continuarea ședinței. Este o încălcare extrem de gravă și va duce la condamnarea Republicii Moldova la CEDO”, a explicat avocatul.

„Instanța ignoră aceste solicitări și consideră că are tot dreptul să examineze acest dosar în lipsa materialelor. Considerăm aceasta drept o încălcare gravă a procedurii”, a declarat la rândul său avocatul Denis Calaida, care a anunțat că a fost depusă o cerere de recuzare a judecătorilor.

Amintim că mai mulți observatori politici au prognozat o posibilă activizare în dosarul lui Ilan Șor, la comanda guvernării, în contextul alegerilor prezidențiale. Ilan Șor a declarat în repetate rânduri că este gata să se prezinte în instanță cu condiția ca ședințele să fie publice și să fie anulat mandatul ilegal de arest pe numele său.