Ministrul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), vicepreședintele PDM, Igor Șarov, s-a arătat profund revoltat, după ce președintele raionului Rîșcani, Vasile Sicireru, alături de deputatul socialist, Vladimir Mizdrenco, au organizat o inaugurare cu „fast” a unui WC în gimnaziul din localitatea Hiliuți, din raionul Rîșcani. În cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la postul de televiziune N4, Șarov a declarat că va cere ca persoanele responsabile să fie sancționate contravențional, dar și că nu va permite niciun fel de propagandă politică pe teritoriul instituțiilor de învățământ.

„Asta ce-a fost? O altă impresie, sau prima mea atitudine a fost o revoltare. Eu sunt profund revoltat, să nu zic profund indignat. Chiar dacă încerc să găsesc anumite explicații, pentru moment eu încă nu le pot găsi la niciuna dintre acestea. Pentru mine persoanl lucrurile sunt clare, ca urmare imediat am semnat ordinul respectiv despre interzicerea accesului persoanelor străine în instituțiile de învățământ. Am făcut o sesizare la Agenția pentru Sănătate Publică în care am solicitat pedepsirea contravențională. Am telefonat și organele locale de specialitate. Este revoltător ceea ce se întâmplă și eu nu pot găsi nicio explicație. Este strigător la cer! Noi vom curma orice acțiune de acest gen. Personal în calitate de ministru nu voi permite niciun fel de propagandă electorală pe teritoriul școlii. Eu nu am găsit astăzi niciun coleg din minister care ar fi putut să-mi dea vreo explicație la acest gen. Ori, cred eu că orice explicație ar veni, din oricare parte, mi-ar aduce aminte de bamsul lui Hans Christian Andersen legat de straiele care erau cusute pentru un rege de doi excroci și care până la urma urmei nu au cusut nimic și regele a ieșit gol, iar toți subalternii dădeau din cap „ce frumos, ce frumos”, până când un copil nu a strigat că regele este gol. Și acest basm, inclusiv este un sfat, să-l citească, să revină la persoanele care vor să dea o altă viziune lucrurilor decât cea care este în realitate. Ea este una evidentă”, susține Șarov.

Ministrul MECC a venit cu un mesaj tranșant către cei implicați în campania electorală și a menționat că:

„Lăsați școala în pace, lăsați profesorii în pace. Eu nu voi permite. Vom avea suficiente pârghii de a curma pe viitor asemenea tentative. Plus la toate, mâine la orele 12:00 voi avea o întâlnire cu șefii organelor locale în domeniul învățământului unde vom expune un punct al nostru de vedere și nu numai la acest subiect, ci la multiple alte activități”, a subliniat vicepreședintele PDM.

Mai mult, referindu-se în continuare la cazul de la gimnaziul din Himiliuți, Șarov susține că nu este nimic altceva decât o încălcare flagrantă a deciziilor comisiilor naționale pentru sănătate public și aici nu poate să existe două opinii.

„Eu nu înțeleg altceva, cât de cinic trebuie să fii când pui o panglică roșie să o țină doi copii și stau patru la ușă și se înghesuie cine primul va  tăia aceasta. Este o sfidare. Ce facem noi, veceul este un muzeu, sau veceul este altceva?”

Ministrul MECC susține că la ora actuală în R.Moldova circa 400 de școli au veceuri doar afară și le-a amintit politicienilor că atunci când se investesc bani într-un veceu, sunt bani ai contribuabilor, și nu ar trebui să-și asume  laurii.

În cadrul aceleeași emisiuni, Igor Șarov a îndemnat politicienii să spună și despre sprijinul României pentru instituțiile de învățământ din R. Moldova, precum și cel oferit de alte țări.