Președintele „Pro Moldova”, Andrian Candu, susține că secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Maxim Lebedinschi, ar face tot posibilul ca dânsul să nu fie înscris în cursa electorală prezidențială. Declarația a fost făcută acum câteva minute, după ce Comisia Electorală Centrală a amânat pentru mâine, la ora 15.30, luarea unei decizii privind înscrierea lui Candu în calitate de candidat la scrutinul din 1 noiembrie.

„Raportor pentru candidatul „Pro Moldova” este Maxim Lebedinschi, exponentul lui Dodon la CEC. Dânsul a început să examineze semnăturile prezentate în favoarea mea... Astfel, în unele raioane semnăturile în favoarea mea au ajuns la sub 600. De exemplu, în Drochia au fost anulate mai multe semnături și au rămas în vigoare 594. Dar să înțelegeți cum sunt anulate semnăturile. Un om în acte e Ivan, dar pe listă a scris Ion. Deci, această semnătură este anulată, deși totul este corect. Consider că unii membri ai CEC, inclusiv Maxim Lebedinschi, sunt rău intenționați. El vrea ca Andrian Candu să nu fie înregistrat din motive tehnice. Chiar mi-a zis, făcând referire la prenumele meu: dacă am semnat Adrian și nu Andrian, atunci semnătura nu mai este valabilă”, a declarat Candu, după ce autoritatea electorală a amânat subiectul privind înregistrarea sa în cursa prezidențială.

Potrivit fostului spicher, însuși Igor Dodon i-ar fi dat „comandă” lui Maxim Lebedinschi pentru ca dânsul să nu ajungă candidat la prezidențiale: „Dodon este sub presiune. Anterior avea problema că nu poate învinge din primul tur, iar acum știe că nici după turul II la prezidențiale nu va câștiga. Astfel, unii membri ai CEC fac tot posibilul ca să-l favorizeze pe Igor Dodon. Dar refuzul de a înregistra un candidat este o încălcare foarte gravă și se pune în pericol întreg procesul electoral”.

Candu a mai adăugat că unele medii afiliate socialiștilor s-au grăbit să afirme că nici dânsul nu ar vrea să fie înregistrat în cursa electorală și de aceea ar fi admis mai multe încălcări. „Nu este așa. Eu vreau să candidez la prezidențiale și, dacă nu voi fi înregistrat, voi ajunge și la CtEDO. Este bine că unii dintre membrii CEC au decis să ia o pauză până mâine. Pentru mine este clar că Maxim Lebedinschi acționează la indicațiile locatarului temporar de la Președinție”, a încheiat Candu.

sursa: ziarulnational.md