Deputatul PAS Sergiu Litvinenco lasă de înțeles că sentința blândă de condamnare a ex-directului SIS Vasile Botnari ar fi parte a unei înțelegeri cu președintele Igor Dodon.

Litvinenco publică două documente, unul este extrasul din sentința de condamnare a lui Botnari emisă pe 15 iulie iar altul este decretul semnat pe 12 august de președintele Dodon de numire a judecătorului care a emis sentința respectivă.

Amintim că, pe 9 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, spunea că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare în dosarul privind expulzarea profesorilor turci de la Liceul „Orizont”. 

Detalii: Expulzarea profesorilor turci // Fostul director SIS, Vasile Botnari, condamnat cu suspendare

Ulterior a ieșit la iveală că Stoianoglo a mințit atunci când a declarat acest lucru. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a publicat hotărârea instanței în privința respectivului dosar. În ea se menționează că lui Botnari i s-a aplicat doar o amendă de 88 de mii de lei și nicio altă condamnare. 

Detalii: UPDATE // (Doc) Litivineco publică dovada că Stoianoglo a mințit. Botnari a scăpat doar cu o amendă

 Procuratura Generală a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz.

Detalii: Dosarul profesorilor turci // Reacția PG referitor la ultimele informații apărute în spațiul public privind condamnarea ex-directorului SIS

Astăzi Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din setința de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari - singurul figurant în dosarul expulzării profesorilor turci. Actul confirmă că Vasile Botnari, la data de 15 iulie curent, s-a ales cu o amendă în valoare de 88 de mii de lei și privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 5 ani, fiind recunoscut vinovat de expulzarea celor 7 cetățeni turci, acum 2 ani.

Detalii: DOC // Actul care confirmă că ex-șeful SIS s-a ales cu o amendă în valoare de 88 mii lei, publicat de Judecătoria Chișinău