Judecătoria Chișinău a publicat astăzi, 16 septembrie, extrasul din setința de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari - singurul figurant în dosarul expulzării profesorilor turci. Actul confirmă că Vasile Botnari, la data de 15 iulie curent, s-a ales cu o amendă în valoare de 88 de mii de lei și privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 5 ani, fiind recunoscut vinovat de expulzarea celor 7 cetățeni turci, acum 2 ani.

„Prin prezenta, ținându-se cont de multiplele solicitări parvenite referitor la comunicarea informațiilor relevante pe marginea cauzei penale nr. 1-298/2020 (nr. electronic: 1-20014912-12-1-04022020) de învinuire a lui B.V. în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b) Cod penal, precum și având în vedere imposibilitatea desecretizării, în condițiile art. 18 alin. (1) al Legii nr. 245-XVI din 27 noiembrie 2008 cu privire la secretul de stat, a actului judecătoresc pronunțat în cauza dată, aducem la cunoștința publicului larg Extrasul din Sentința judecătorească din 15 iulie 2020”, este mesajul judecătoriei, ce însoțește documentul anexat. 

Potrivit extrasului, procurorul de caz Victor Plugaru a cerut instanței 3 ani de pușcărie pentru Vasile Botnari, cu ispășirea pedepsei într-un penetenciar de tip semi-închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani.

Amintim că, pe 10 septembrie a ieșit la iveală că procurorul general Stoianoglo a mințit atunci când a declarat că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a publicat hotărârea instanței în privința respectivului dosar. În ea se menționează că lui Botnari i s-a aplicat doar o amendă de 88 de mii de lei și nicio altă condamnare.