Președintele PLDM, Vlad Filat, susține că a suferit de cancer în timpul detenției. Anunțul a fost făcut ieri seara în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Filat nu a oferit alete detalii despre boală, însă a subliniat că anume acesta a fost motivul din care a declarat, după ieșirea din pușcărie, că nu intenționează să se implice în politică. 

„Diagnoza a fost cancer. Mă bucur că dincolo de pușcărie am făcut față și acestei încercări, am permisiunea medicilor să am viață plină și activă. Asta s-a întâmplat după un tratament mai complicat”, a menționat Filat.
Fostul premier a menționat că în închisoare condițiile au sunt inumane și că a cunoscut acolo multe destine curmate. 

Amintim că, fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din detenție pe 3 decembrie 2019. Acesta a fost condamnat în 2016, de către magistraţii Judecătoriei Buiucani, la 9 ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Menționăm că, urmare a unei cereri depuse la Înalta Curte de la Strasbourg în 2015, în care a fost invocată încălcarea dreptului la libertate și siguranță, în particular datorită menținerii în arest pe întreaga durată a procedurilor în fața instanțelor naționale, CEDO a invitat Guvernul R. Moldova să se expună asupra legalității detenției în arest pe durata examinării apelului și dacă legislația națională prevedea o cale efectivă de contestare a deținerii în arest în acea perioadă. Totodată, CEDO a solicitat ca Guvernul să dea explicații, în special la faptul în ce măsură declarațiile făcute de către reprezentanții statului în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci când Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară și, ulterior, reținut de procurorii anticorupție) au respectat prezumția de nevinovăție, garantată de art. 6 par. 2 din CEDO.

Detalii: DOC // O primă victorie pentru Vlad Filat la CEDO

Detalii: Vlad Filat, despre comunicatul CEDO: Un act așteptat

În cea dea doua cerere adresată Curții, Filat a invocat „abaterile grave care au avut loc la judecarea cauzei și condamnarea sa, abateri care au încălcat dreptul de a beneficia de un proces echitabil, așa cum este protejat de Convenție”. Curtea a invitat Guvernul să explice dacă acuzațiile aduse au fost examinate în mod echitabil, respectând-se principiul egalității armelor, așa cum prevede Articolul 6 § 1 al Convenției.

Detalii: DOC // O nouă victorie la CtEDO pentru Vlad Filat. Procesul fostului premier poate fi rejudecat