Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că șeful statului, Igor Dodon, nu are dreptul de a iniția procesul de modificare a Constituției. Potrivit lui Tănase, acest drept moral îl are Parlamentul. Totodată, ex-președintele CC smenționează că nu există lucruri care trebuiesc schimbate în Constituția R. Moldova.

„Președintele R. Moldova nu este subiect de revizuire a Constituției și el nu are dreptul moral și politic să inițieze acest proces. Constituțiile trebuie revizuite de întreaga clasă politică nu de un președinte. Orice modificări trebuie să reprezinte voința în primul rând a Parlamentului și a grupurilor extraparlamentare. Dacă și are cineva dreptul moral și politici de a iniția o reformă constituțională acesta este Parlamentul și nu președintele. Niciodată nu am auzit din ce cauză și care sunt problemele, ce anume vor ei să schimbe în Constituție? Noi avem o Constituție perfect funcțională , absolut identică cu constituțiile multor state din regiune. Nu există nimic ce ar putea fi acolo schimbat”, a declarat Tănase în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4. 

Potrivit ex-președintelui CC, crearea comisiei pentru reforma constituțională, despre care a anunțat Dodon, are cu totul alt scop decât în realitate și anume distrugerea Curții Constituționale.

„Logica acestei comisii este total diferită de cea anunțată. În realitate eu cred că se urmărește, în primul rând, distrugerea Curții Constituționale. Se dorește o Curte golită de competență și un mecanism de recurs constituțional blocat care să nu funcționeze. Asta ar da mână liberă să facă ce vor ei, fără niciun fel de contrabalansări. Cred că se dorește schimbarea componenții Curții. Nu m-aș „îmbăta cu apă rece” că președintele Dodon a acceptat schimbarea de la coducerea CC, plus - Dodon este un om căruia îi place să controleze tot. Interioriul lui nu oate accepta existența unei instituții care ar cenzura voința lui politică”, a comentat Tănase. 

Amintim că, pe 29 iulie, anul curent, peședintele Igor Dodon a semnat Decretul privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională. 

Detalii: DOC // Dodon, hotărât să modifice Constituția. A semnat Decretul privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională

Inițiativa a fost criticată de autori ai Constituției, politicieni și analiști politici. 

Detalii: Vladimir Voronin: Dodon mai bine ar respecta Constituția, decât să o modifice

Detalii: Autor al Constituției: Dodon vrea modificarea Legii Supreme pentru a îngenunchea R.Moldova în fața Rusiei

Detalii: Analiști politici: Dodon este cel mai neidicat personaj pentru a propune modificarea Constituției. Servește intereselor Rusiei