Igor Dodon anunță că discuțiile de azi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, la Bruxelles au fost foarte bune. În acest sens șeful statului a anunțat că a invitat-o pe vicepreședintele Comisiei Europene într-o vizită oficială la Chișinau.

Invitația a fost acceptată, vizita sper să aibă loc în următoarele luni”, a scris el pe Facebook.

Întrevederea cu președintele R.Moldova nu a fost comentată deocamdată de Federica Mogherini. Menționăm că după prima sa întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, Igor Dodon a învinuit oficialii europeni de aplicarea dublelor standarte în raport cu tot ce s-a întâmplat din 2009 la Chișinău.

Dacă, în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum, se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, eu, în calitate de președinte, voi da curs acestei inițiative”, a scris el pe Facebook după întrevederea cu Tusk.

Ulterior, Donald Tusk a venit cu un comentariu în care a ținut să puncteze că cooperarea UE-RM, ce include Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, este în interesul Republicii Moldova pentru reforme și viitor.

Amintim că Igor Dodon se află la Bruxelles într-o vizită oficială de 3 zile. Agenda include mai multe întrevederi cu înalți oficiali europeni, precum Donald Tusk, Antonio Tajani, Jean-Claude Junker, dar și cu conducerea NATO.

Aceasta este a doua vizită oficială a președintelui Igor Dodon, prima fiind la Moscova. La întrevederea sa cu președintele rus, Vladimir Putin, șeful statului moldovean a declarat că PSRM va câștiga alegerile parlamentare din 2018 și că intenționează să anuleze Acordul de Asociere cu UE, semnat de Republica Moldova în anul 2014.