Formaţiunea pe care fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, vrea s-o înfiinţeze se va numi PARTIDUL UNITĂŢII NAŢIONAE şi va fi, potrivit unei note postate pe pagina sa de Facebook, „expresia politică a tuturor celor care își doresc un stat integru, european, capabil să își apere cetățenii și mai ales capabil să le construiască cetățenilor un viitor”.

Fostul prim-vicepreședinte al PL a menţionat că, după o atentă analiză și multe discuții purtate cu partenerii din România și Uniunea Europeană, a decis să înființeze Partidul Unitații Naționale.

„De ce unitate națională? Pentru că e ceea ce ne lipsește cel mai mult nouă, românilor de peste Prut. ( Nouă, celor din Basarabia.) Avem drept obiectiv ca acest nou partid sa fie expresia politică a tuturor celor care își doresc un stat integru, european, capabil sa își apere cetățenii și mai ales capabil să le construiască cetățenilor un viitor. După 25 de ani de la desprinderea de imperiul sovietic, Republica Moldova are nevoie de un restart care să o scoată din zona gri a relațiilor internaționale și să o ducă în rândul țărilor civilizate, pentru că acolo îi este locul”, comentează Șalaru. 

Fostul liberal mai spune că în curând va face public numele celor care vor face parte grupul de inițiativă.

„Nu va fi ușor, dar n-a fost ușor nici în 1989, atunci când am aprins flacăra eliberării naționale. Am reușit atunci, vom reuși și acum. Republica Moldova are nevoie de un partid românesc, capabil sa ofere o alternativă la actuala clasă politică, un partid care sa fie acceptat ca partener de clasa politică de la București și mai ales un partid care să nu dezamăgească și sa nu-și încalce angajamentele asumate. În perioada următoare vom face public întregul grup de inițiativă și vă invit pe toți cei care doriți să vă implicați în acest nou proiect politic să ne trimiteți datele dumneavoastră de contact la adresa de email: [email protected]”, conchide Anatol Șalaru. 

Amintim că Anatol Șalaru și-a depus demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Liberal la ședința Consiliului Național Politic al Partiudului Liberal în care urma să fie dezbătută decizia Biroului Politic privind retragerea sprijinului politic pentru acesta. 

Ulterior, liderul PL, Mihai Ghimpu, a cerut prim-ministrului demiterea lui Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării, cerere acceptată de președintele Igor Dodon care, însă, nu a consimţit, în locul celui demis, candidatura lui Valeriu Munteanu.