Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a adresat o scrisoare în adresa Comisiei Electorale Centrale prin care solicită opinia CEC cu privire la aplicarea noilor prevederi ale Codului Electoral, în cazul în care acestea vor fi adoptate în timpul apropiat, pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. Solicitarea vine ca urmare a prezentării recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Solicităm să apreciați dacă în ipoteza adoptării și intrării în vigoare a proiectului de lege nr.263, Comisia Electorală Centrală:

1. Va putea asigura aplicarea acestuia pentru scrutinul prezidențial sub aspectul ajustării cadrului normativ conex (regulamente, instrucțiuni) în condițiile stabilite de Legea cu privire la actele normative;
2. Va reuși realizarea programului de instruiri pentru membrii Consiliilor Electorale de Circumscripție (CECE), Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare, precum și altor funcționari electorali, organizarea seminarului republican privind alegerile prezidențiale, cu participarea președinților și secretarilor CECE, precum și a altor seminare preconizate;
3. Precum și dacă modificările prezintă deficiențe din perspectiva stabilirii și afectării viitoarelor alegeri”, întreabă socialistul.

De precizat că Parlamentul a amânat acum câteva luni modificarea Codului Electoral până la obținerea unui aviz din partea Comisiei de la Veneția. Atunci, mai mulți experți au atras atenția asupra faptului că în urma adoptării modificărilor propuse, observatorii nu vor mai putea monitoriza listele electorale și își vor putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale, fără a avea dreptul de a prezenta rapoarte.

Chiar și șeful Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko, a declarat atunci că mai multe propuneri din actualul proiect de lege nu corespund recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE.

Detalii: Peter Michalko: Există indicii că modificarea Codului Electoral nu corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneția

Recent, Comisia de la Veneția a venit cu un șir de recomandări asupra proiectului de lege nr. 263 pentru modificarea Codului electoral. În special, Comisia vine cu recomandări ce vizează dreptul la libera exprimare, și anume discursul de ură și incitarea la discriminare.

Aceste subiecte urmează să fie incluse în proiect în conformitate cu legislația internațională privind drepturile fundamentale ale omului și dreptul constituțional.

La fel, proiectul trebuie să prevadă mecanisme eficiente de prevenire a utilizării necorespunzătoare a resurselor administrative. O altă recomandare a Comisiei de la Veneția ține de oferirea pentru observatori a accesului la toate etapele procesului electoral. Comisia cere introducerea unor sancțiuni față de observatorii electorali și mass-media care nu respectă principiile proporționalității și egalității.

Detalii: Recomandările Comisiei de la Veneția asupra proiectului pentru modificarea Codului electoral