Igor Dodon a prezentat astăzi raportul privind realizările sale în trei ani și jumătate de mandat de președinte. Acesta a enumerat „realizările” sale pe mai multe domenii și a subliniat că a îndeplinit promisiunile din campania prezidențială din 2016 în proporție de 80-85%. Analiștii politici Anatol Țăranu și Nicolae Negru sunt de altă părere. Ei afirmă că Igor Dodon a ticluit un raport doldora de minciuni și merite false, iar în realitate nu a făcut decât să izoleze R. Moldova pe plan internațional, să o subordoneze Federației Ruse și să divizeze societatea.

Anatol Țăranu:

„Acest raport arată, mai degrabă, ca un text electoral, ca o chestie de intrare în campania electorală. De fapt, acest text este ticsit de neadevăruri, de exagerări, de manipulări cu cifrele. Având în vedere ce a promis Dodon în 2016, acest raport nu reflectă realitatea. Echipa de campanie a lui Dodon s-a gândit cum să intre în campanie și iată s-a gândit că o asemenea dare de seamă ar fi cel mai bun lucru.

Dacă e să vorbim ce a reușit într-adevăr Dodon să facă, atunci în primul rând trebuie să amintesc despre inducerea R. Moldova într-o izolare internațională, aservirea R. Moldova, de pe poziția Președinției, intereselor Federației Ruse și aprofundarea scindării societății moldovenești după principiul geopolitic. Meritele pe care și le atribuie el sunt supte din deget. A ajuns să scrie acolo despre contribuția sa la iluminarea unor localități.

Dodon pur și simplu trișează atunci când spune că a negociat pe plan internațional statutul de neutralitate a R. Moldova și face trimitere la Washington, Bruxelles, Moscova. Unica capitală unde el a putut să negocieze ceva a fost Moscova. El nu a fost nicăieri acceptat și nu a avut vizite oficiale și de lucru la nivel înalt. A avut doar niște întâlniri episodice pe culoarele unor foruri internaționale”, a declarat Țăranu pentru DESCHIDE.MD

Nicolae Negru:

„Mi-a creat impresia de un raport întocmit de un contabil, nu de un strateg ori de un președinte al Republicii Moldova. A făcut un bilanț electoral pentru oameni care nu înțeleg ce trebuie să facă un președinte. Vrea să amăgească lumea. Pornind de la atribuțiile pe care le are președintele în Constituție vedem că aproape nimic nu s-a făcut. Vrea să ungă ochii cetățenilor cu multe fapte, vrea ca cetățenii să vadă mulți copaci, dar să nu vadă pădurea. Și este evident că raportul este un început de campanie electorală.

El mai menționează că a făcut atâtea vizite, însă toate au fost într-un singur punct, la Moscova. Din Est nu s-a întâlnit cu principalul vecin – Ucraina, nu s-a solidarizat cu ea și nici la București nu a fost primit. În privința securității el a făcut R. Moldova și mai vulnerabilă, în loc să consolideze securitatea șubredă. A avut o poziție ostilă față de NATO, organizație care ne ajută, de fapt, să ne consolidăm securitatea și apărarea.

El a fost un jucător al PSRM. Nu a făcut nimic în construcția de poduri între taberele care văd diferit viitorul R. Moldova. A inclus acolo și niște realizări pe plan social, dar asta nu ține de atribuțiile lui. Pentru aceasta este Parlament și Guvern. A preluat anumite lucruri de la Plahotniuc, dar nu recunoaște.

Și un lucru foarte important de menționat este că el nu a spus nimic acolo despre lupta cu corupția, pentru că trebuia să vorbească despre „kulioace”, despre implicarea lui în anularea alegerilor din municipiul Chișinău și așa mai departe. Nu avem nici pe planul justiției absolut niciun progres în mandatul lui Dodon”, a opinat Negru pentru DESCHIDE.MD