Decretul lui Evgheni Șevciuk privind inițierea procesului de integrare a Transnistriei în Rusia urmărește scopul de a influența situația politică din Republica Moldova, consideră Oleg Paholkov, membrul Comisiei parlamentare pentru relații cu CSI din cadrul Dumei de Stat din Rusia. În opinia deputatului rus, dacă, după alegeri, nu se va proceda la realizarea „Planului Kozak”, Transnistria s-ar putea desprinde de Republica Moldova.

„Este un semnal pentru Republica Moldova: dacă nu veți alege un președinte care să fie dispus să unească statul într-o federație, Transnistria va putea să se integreze în Federația Rusă”, a declarat deputatul pentru Lenta.ru.

Potrivit sursei, Transnistria a votat în repetate rânduri pentru a se uni cu Rusia, însă Moscova este interesată în menținerea integrității teritoriale a Moldovei, cu condiția de a forma o federație.

„Alegerile prezidențiale se vor desfășura în Republica Moldova în curând, iar Rusia speră că vor fi câştigate de Igor Dodon, care vorbește în programul său despre unirea Găgăuziei și Transnistriei într-o federație cu Moldova. Acest lucru înseamnă, de fapt, renașterea „Planului Kozak”, pe care Rusia l-a susținut mereu și care a fost îngropat de președintele Voronin”, a declarat Paholkov.

Acum, susţine deputatul, Rusia nu lucrează în mod practic la realizarea „Planului Kozak”, deoarece nu vede în Republica Moldova un partener în acest sens.

Menționăm că, potrivit decretului lui Șevciuk, care a solicitat ca legislația din Transnistria să fie ajustată la cea din Federația Rusă, pornind de la așa-zisul referendum organizat în regiune în septembrie 2006, 17 septembrie este declarată zi de sărbătoare și numită „Împreună cu Rusia", iar transnistrenii sunt îndemnați să privească filme rusești în această zi și să se distreze la concerte.

Potrivit datelor plebiscitului de acum zece ani, nerecunoscut la nivel internațional, circa 97 la sută din participanții la referendum ar fi optat pentru alipirea regiunii la Federația Rusă.