Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a solicitat Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, să verifice legalitatea acțiunilor prin care Igor Dodon a contractat în anul 2013 un credit de 1.477.000 MDL de la „Victoriabank” la o rată anuală de 8%.

Popșoi menționează că „în acea perioadă bancă era controlată de Vladimir Plahotniuc” și cere PG să verifice de de Dodon a obținut creditul în „condiții preferențiale”.

„Am solicitat verificarea cum a fost oferit acel împrumut și de ce Igor Dodon, aflat în serviciul public, a obținut acest credit în condiții prefențiale, ținând cont că în perioada respectivă rata dobânzii la asemenea împrumuturi pentru clienți obișnuiți era în jur de 13%. La fel de suspect este și acordarea unei sume atât de mari unui angajat cu salariu oficial destul de modest și fără o istorie creditară. De asemenea, am solicitat verificarea modului în care a fost efectuată plata ratelor lunare pentru rambursarea împrumutului (dacă au fost), cine a efectuat plățile, dar și modul în care acestea corespund veniturilor declarate oficial în acea perioadă a familiei Dodon, ținând cont și de alte cheltuieli, inclusiv călătorii în destinații exotice”, se arată în solicitarea lui Popșoi.

Totodată, vicepreședintele Parlamentului a ținut să sublinieze că „pretinderea, acceptarea sau primirea, de către o persoană publică de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă (inclusiv sub formă de reducere nemotivată la rata dobânzii, comparativ cu ofertele pentru clienții obișnuiți), ce nu i se cuvin, cad sub incidența art. 324 Cod Penal alin.(3) lit.a) - Corupere pasivă, unde persoana cu înaltă funcție de răspundere este pasibilă de pedeapsă penală de la 7 la 15 ani”.

 

În contextul dat, Popșoi a făcut o comparație cu „preşedintele Germaniei, Christian Wulff, care a demisionat în 2012, fiind acuzat că în 2008 a beneficiat de un credit preferenţial de la Banca Baden-Württembergische pe vremea când era premier al landului Saxonia Inferioară”. Acesta mai observă că „peste un an după scandalul din Germania, Igor Dodon face exact ceea ce l-a făcut pe Christian Wulff să demisioneze”. „Probabil, Igor Dodon era convins că cel care îi oferea creditul va avea grijă de el și nu-l va lăsa să aibă careva probleme. Sponsorul a plecat, dar problemele au rămas”, a conchis Popșoi.

DESCHIDE.MD amintește că, pe 7 august, deputatul PAS Dumitru Alaiba a solicitat Procuraturii Generale (PG) și Autorității Naționale de Integritate (ANI) să verifice respectarea regimului juridic al averii și intereselor personale și al conflictelor de interese ale președintelui Igor Dodon.

Detalii: DOC // Un deputat PAS solicită PG și ANI să verifice averile lui Dodon

Totodată, pe 14 august, deputatul PAS Radu Marian a sesizat Procuratura Generală, solicitând să-i fie verificate declarațiile de avere din anii trecuți ale șefului statului, care ar fi fost completate cu date false despre valoarea casei acestuia. Mai exact, în 2014 valoarea casei și terenului din declarația de avere a lui Dodon era cu 502.000 lei mai mare decât în 2013, chiar dacă au exact aceeași suprafață.

Detalii: DOC // Un deputat PAS cere PG și ANI să investigheze „miracolele” din declarațiile de avere ale lui Dodon