Igor Dodon declară că este îngrijorat de confruntările violente care au loc în aceste zile în Belarus, însă afirmă că și-ar dori ca R. Moldova să se dezvolte exact așa cum s-a dezvoltat Belarusul după prăbușirea URSS-ului. Totodată, Dodon susține că l-a felicitat pe Lukașenko, deoarece așa prevede protocolul și mai ales că Autoritatea electorală de la Minsk a recunoscut alegerile. Situația din Belarus a fost comentată de Igor Dodon astăzi în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Dodon susține că este împotriva violențelor, însă ceea ce se întâmplă astăzi în Belarus reprezintă treburile interne ale țării.  

„Potrivit protocolului președintele trebuie să fie felicitat. Noi avem relații de prietenie, avem parteneriate bune, fostul șef al statului chiar i-a acordat lui Lukașenko Ordinul Republicii. El a ajutat țara noastră, avem mai multe întreprinderi mixte, iar Comisia Electorală a recunoscut alegerile. Ce trebuie să facă liderul unei țări? Desigur că trebuie să transmită felicitări. Ceea ce se întâmplă acolo, sunt treburile lor interne. Nu vreau confruntări în nicio țară”, a declarat Dodon.

Acesta a menționat că își dorește ca R. Moldova să fie la fel de dezvoltată ca Belarusul. 

„Când compar Belarusul cu țara noastră... vă spun sincer că mi-i milă de R. Moldova și de cetățenii ei. Belarusul arată mult mai bine și nu vorbim de Lukașenko. Belarusul mi-a rămas în memorie cu drumuri bune, ferme mari, întreprinderi, fabrica de tractoare, de troleibuze, de autobuze, piscine în fiecare localitate. Mi-aș dori ca în R. Moldova să fie la fel și sunt sigur că majoritatea moldovenilor vor același lucru”, a declarat Dodon.

Amintim că, începând de duminică în Belarus au fost arestate peste 6.700 de persoane şi de atunci au fost raportate numeroase cazuri de tratamente violente şi tortură aplicate persoanelor deţinute.

Persoane arestate în timpul protestelor şi deţinute în închisoarea Okrestina din Minsk au fost eliberate joi seara în grupuri mici, fiind vorba în mare parte de femei. Cel puţin 500 de rude ale deţinuţilor aşteptau în afara zidurilor închisorii.

ONG-ul Amnesty International a informat joi, într-un comunicat, despre cazuri de manifestanţi "dezbrăcaţi, bătuţi şi ameninţaţi cu violul" în timpul detenţiei.

Peste 1.000 de cercetători din Belarus au semnat o scrisoare "împotriva violenţei", iar angajaţi din sistemul medical s-au adunat în faţa unităţilor sanitare în care lucrau. Membri ai Filarmonicii din Minsk au interpretat cântece patriotice în faţa clădirii Filarmonicii.

Conform informaţiilor publicate de mass-media de opoziţie, acţiuni de protest au avut loc în fabrici importante precum BelAZ (camioane), Maz (maşini), Grodno Azot (produse chimice) şi Grodno Zhilstroy (construcţii). Mai mulţi jurnalişti din presa de stat şi-au anunţat demisia în ultimele zile.

Aproximativ 100 de poliţişti au fost răniţi, dintre care 28 au fost spitalizaţi. Nu a fost furnizat niciun raport detaliat cu privire la manifestanţi, împotriva cărora s-au folosit gloanţe de cauciuc, bastoane şi grenade asurzitoare. Autorităţile au confirmat moartea unui bărbat în arest şi a unui protestatar în Minsk. Ele au recunoscut utilizarea marţi, la Brest, de gloanţe adevărate de către poliţie, care au rănit o persoană.