Prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu, a mulțumit României pentru investițiile făcute în realizarea gazoductului Ungheni-Chișinău. Și pentru că un asemenea obiectiv merită o dare în exploatare frumoasă, Chicu i-a lansat o invitație premierului român, Ludovic Orban, la un eveniment de lansare în funcțiune a gazoductului, pe data de 27 august.

„Pentru că pe 27 august este mare sărbătoare la noi, un asemenea obiectiv merită un eveniment frumos de dare în exploatare, de lansare în funcțiune, și cu această vreau să vă anunț că am remis în adresa prim-ministrului României, Ludovic Orban, o invitație de a participa la acest eveniment pentru a reda acea importanță națională pentru acest obiectiv”, a anunțat Chicu în debutul ședinței de astăzi a Guvernului.

Premierul a subliniat că finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău este în acest an un motiv suplimentar de bucurie, în preajma sărbătorii Ziua Independenței R. Moldova. 

Chicu a mai menționat că „gazoductul este un obiectiv al structurii energetice a țării care va consolida independența statuui nostru, care are ca scop principal sporirea securității energetice a R. Moldova.” 

„Pe această cale vreau să aduc mulțumiri României, Guvernului României, poporului României pentru suportul masiv pe care l-am avut în acest proiect. Gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău înseamnă mai multă securitate energetică pentru R. Moldova, o alternativă reală pentru aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre în diferite circumstranțe. Au fost situații când securitatea energetică a fost sub mare risc, însă acest gazoduct pe viitor poate fi o soluție în situații dificile când traseele tradiționale de aprovizionare cu gaze naturale întâmpină unele probleme”, a mai spus Chicu. 

Amintim că, pe 7 august, premierul României, Ludovic Orban, a anunțat despre finalizarea gazoductului Ungheni - Chișinău, iar odată cu finalizarea acestei investiţii există posibilitatea furnizării gazelor naturale care provin din România în Republica Moldova.

Detalii: Gazoductul Ungheni-Chișinău a fost finalizat! Orban: O investiție care arată determinarea României în a fi alături de cetățenii R.Moldova

Gazoductul Ungheni-Chișinău a presupus construcția unei conducte de transport de gaze naturale în lungime de 120 km cu trei stații de predare a gazelor naturale, una în Ungheni și două în Chișinău, dar și dotarea centrului de dispecerat și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Prima etapă, construcția gazoductului Iași-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.